Indulhatnak az első hordók Paksról Bátaapátiba

Jövő héten már megérkeznek az első Paksról érkező hordók Tolna megyei Bátaapátiba, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba (NRHT.) A felszíni létesítményt hétfőn nyitották meg, és néhány jelképes hordót végigvittek azon az úton, amelyen a radioaktív hulladékok érkeznek majd. A paksi atomerőműből érkező hulladékok először a most megnyitott részre kerülnek, 2010 után pedig elkészül a hulladékok végleges helye, azaz a tároló első két felszín alatti kamrája.

Bátaapátiban megnyílt a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) felszíni létesítménye. A szalagátvágáson részt vett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, valamint Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK) ügyvezető igazgatója újságírói érdeklődésre a megnyitón elmondta: a létesítményben a paksi atomerőmű kis- és közepes aktivitású hulladéka biztonságosan és véglegesen elhelyezhető. Hegyháti József hozzátette, hogy a Bátaapátiban lévő tároló első két felszín alatti kamrája, ahol a végleges tárolást végzik majd, 2010. után fejeződik be. A második lépcső átadása után 17 tároló kamra áll majd rendelkezésre, amely elég helyet biztosít az atomerőmű eredetileg tervezett élettartama során keletkező hulladékok elhelyezésére.

Magyarországnak – éppúgy mint a világnak – hosszú távon számolnia kell még az atomenergiával. Ez pedig azt is jelenti, hogy az atomhulladék ügyét is rendezni kell – szögezte le Pálinkás József, az MTA elnöke.

A Greenpeace tiltakozott a veszélyes hulladékok szerintük nem biztonságos tárolása és az atomenergia felhasználása ellen. A környezetvédők azt is kifogásolják, hogy bár a környezetvédelmi engedélyt a létesítmény a végső, földalatti tárolásra kapta, a hulladéktárolóban csak 2010-től lehet majd a föld alá temetni a radioaktív anyagokat.

A kis és közepes aktivitású hulladékok tárolójának építését célzó projekt 1993-ban indult. A helyszín kiválasztását követően – Bátaapáti község kezdeményezésére – népszavazást is tartottak: magas részvételi arány mellett a szavazók 90 százaléka elfogadta, hogy Bátaapátiban épüljön meg a kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló.