Indulhatnak a kazincbarcikaiak a nemzetközi sorozatban

Kaposváron az éremmel és a szurkolókkal
Kaposváron az éremmel és a szurkolókkal
Kazincbarcika – A Challenge Kupában ott lehetnének a borsodiak, de ez az anyagiakon és a csapaton is múlik.

Az egyik fél három győzelméig tartó aranycsatát hétfőn este lezárta a Fino Kaposvár együttese, így a somogyiak lettek a 2015/2016-os szezon magyar bajnokai a férfi röplabda NB I-ben, míg a vesztes Vegyész RC-Kazincbarcikának jutott a második hely, és az ezzel járó ezüst­érem. Mennyire elégedett a szerepléssel? – kérdeztük Dudás Andrást, a barcikaiak ügyvezetőjét.

– A célt elértük, hiszen a szezon előtt azt mondtuk, hogy lépjünk előrébb a tavalyi harmadik hely után, és ez megtörtént – fogalmazott a szakember. – Azt tudtuk, hogy a döntőben a Kaposvár az esélyes, de azért szomorúak vagyunk mindannyian, hogy nem tudtunk győzni, legalább egy találkozót hozni, amit közönségünk megérdemelt volna. A múlt hét hétfői harmadik mérkőzésen végre úgy játszott a csapat, ahogyan az első kettő meccsen is kellett volna, megfelelő akarattal és hőfokon. Nekünk ezt a légkört, a fináléval járó feszültséget még szoknunk kell, hiszen elég régen voltunk ilyen helyzetben.

Régen kupasikerek

A társaság különböző gépjárművekkel kedd hajnali fél 3 és fél 4 között érkezett haza Kazincbarcikára, azonban pihenőjük nem lesz most (még) a röplabdázóknak.

– A keret egy része itthon fog dolgozni, míg egy másik része a válogatotthoz megy, ugyanis május 2-án kezdődik a felkészülés egyrészt a székesfehérvári Alba Regia Gálára, illetve az azt követő norvégiai Európa-bajnoki selejtezőre – osztotta meg mindezt lapunkkal Dudás András.

A bajnoki második helyezés arra is „belépő”, hogy a VRCK hosszú idő után újra ott legyen nemzetközi kupasorozatban. Csak emlékeztetőül: a gárda korábban sikeresen szerepelt az Élcsapatok Kupájában, illetve az Inter­ligában is.

– Valóban, azzal, hogy ezüstérmesek lettünk, lehetőségünk nyílik arra, hogy elinduljunk a Challenge Kupában – tette hozzá a témához a VRCK ügyvezetője. – Még van némi idő arra, hogy döntsünk, nyilván mi szeretnénk megméretni magunkat, ezt a Magyar Röplabda Szövetség is támogatja. Ugyanakkor van két nagyon fontos szempont, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: a nyugodt anyagi háttér és egy szakmailag jó, stabil csapat.

ÉM-MI


A válogatott kerete

Feladók: Kaszap Tamás (Asnieres, Franciaország), Magyar Bálint (Fino Kaposvár), Tóth András (Stiinta Explorari, Románia).

Ütők: Árva Milán (Vegyész RC-Kazincbarcika), Bozóki Bence (Fino Kaposvár), Dávid Csanád (Kecskemét), Gergye Roland (Beauvais, Franciaország), Dávid Zoltán (Fino Kaposvár).

Centerek: Banai Máté (Vegyész RC-Kazincbarcika), Kovács Zoltán (Stiinta Explorari, Románia), Nagy József (Fino Kaposvár), Szabó Alpár (Korson Veto, Finnország).

Átlók: Pádár Krisztián (Noliko Maaseik, Belgium), Szabó Dávid (Vegyész RC-Kazincbarcika).

Liberók: Deák Márk (Fino Kaposvár), Pápai Péter (Kecskemét).

Kérdéses, hogy a bajnoki döntő harmadik mérkőzésén megsérülő Banai Máténak mennyire súlyos az állapota. A csapat felkészülése május 2-án kezdődik Székesfehérváron. A válogatott május 13–15. között Székesfehérváron, az Alba Regia Gálán lép majd pályára Ausztria, Svédország és Bulgária ellen, egy héttel később pedig Norvégiában játszanak majd az Európa-bajnoki selejtezők első fordulójában, ahol a házigazdák mellett Izrael és Anglia lesz majd a mieink ellenfele. A négyesből az első helyezett kerül a második körbe, valamint a három selejtezőcsoport második helyezettjei közül a két legjobb második is.