Indulhat az M6-os továbbépítése

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a határozati javaslatot, amely felhatalmazást ad a gazdasági minisztériumnak, hogy megkezdje a közbeszerzési eljárást az M6-os út Szekszárd és Bóly, valamint az M60-as Bóly és Pécs közötti szakaszának építése ügyében. Mindkét útszakasz hivatalosan autóút lesz, de később autópályáva fejleszthetőek.

A határozati javaslat szerint a kormány közbeszerzési eljárást indít a két útszakasz tervezésére, építésére, üzemeltetésére és fenntartására. A tervek szerint ezt magántőke bevonásával, úgynevezett PPP-konstrukció keretében valósítják meg, és az állam legalább 22 évig rendelkezési díjat is fizet majd a kivitelezőnek.

Az összesen 79,2 kilométer hosszúságú szakaszok építésének előkészítését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi. A kormány tervei szerint első lépésben csak egy 2×2 sávos utakat építenének, de úgy, hogy igény esetén később leállósáv építésével autópályává lehessen azokat bővíteni. Az M6-os első, érdi tető-Dunaújváros közötti szakaszát egyébként szintén koncesszióban építette az állam.