Indulhat a grillszezon

Akt.:
Egyre népszerűbb a szabadtéri sütögetés
Egyre népszerűbb a szabadtéri sütögetés - © Fotók: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Így készítsünk egészséges grillételeket: séf ad tippeket és receptötleteket.

A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót tehetünk az ínycsiklandozó grillételekkel, ha figyelembe vesszük a Carbona séfjének tippjeit.

A grillételek egyik előnye, hogy sokkal egészségesebbek, mint az olajban vagy zsírban sült társaik. Ráadásul a grillezés során a tápanyagok is jobban megőrződnek, az ételek kevésbé zsírosak, így a nagy hőségben sem ülik meg a gyomrot. Egy kerti grillsütő segítségével fenséges lakomákat rendezhetünk. Annak érdekében, hogy minél egészségesebb ételeket készítsünk, érdemes megfogadni Barcza Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona séfjének tanácsait.

Készítsük elő a húst

Hús nélkül nem igazi a grillezés. Mindig figyeljünk azonban arra, hogy a zsírosabb részeket eltávolítsuk a húsról sütés előtt, és lecsöpögtessük a páclét, így kevésbé fog füstölni a grillsütő. Amennyiben oldalast grilleznénk, pároljuk elő a csontos húst. A séf azt tanácsolja, hogy készítsünk mellé egy só, bors, mustár, méz és préselt fokhagyma alkotta krémes pácot, amivel bekenjük a párolt húst, és már mehet is a grillre.

igen-bo-lehet-a-valasztek-foto-dreamstim-1_650

Ezzel a módszerrel finom kérge lesz az oldalasnak. Ha pedig szeretnénk elkerülni a felesleges kalóriákat, akkor válasszunk a marha és a sertés helyett csirkehúst, vagy ami még jobb, halat, de fontos, hogy lehetőleg ne legyen füstölt vagy pácolt. Akár parázson, grillfóliába csomagolva is elkészíthetjük. Mellé tehetünk még nagyobb csíkokra vágott paprikát, cukkinit, lila hagymát, gombát és rozmaring­ágat. Adjunk hozzá egy kis citromborsot, citromlevet, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Lehetőleg a fóliát zárva tartva süssük, amíg megpuhul, azután nyitott fóliában grillezzük tovább és kész is a mennyei étel.

Figyeljünk a változatosságra

Érdemes viszont nem csak a húsokra koncentrálnunk a menü összeállításakor, hiszen számos más lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Tavasszal és nyáron a zöldségek hatalmas tárházából válogathatunk. A paprika, a paradicsom, a cukkini és a padlizsán teljesen „grill-kompatibilisek”, de akár spárgát is süthetünk grillen. Egy kis fűszer, és mehet is a rácsra. A nyár örök klasszikusa a kukorica, melyet vajjal bolondíthatunk meg.

A grillezés nemcsak a sütögetésből áll, komoly előkészületeket igényel. Meg kell pucolni a zöldségeket, be kell pácolni a húsokat. Az olajos pácoknál figyeljünk rá, hogy olyan olajokat használjunk, amelyek bírják a magas hőfokot. Ilyen például az olívaolaj, a mogyoróolaj, a szezámolaj vagy a napraforgóolaj. Ha pedig szószokat kínálunk a húsok mellé, törekedjünk arra, hogy házilag készítsük el őket, így elkerülhetjük a plusz kalóriákat, ami a bolti verziók magas cukor- és fűszertartalmából adódna. Ráadásul, ha mi készítjük el, pontosan tudjuk majd, mi került bele.

+1 tipp

Ha van rá mód, fatüzelésű grillsütőt használjunk. Különleges aromát ad ugyanis az ételnek.

– ÉM –


Desszertet a grillrácsról

Nemcsak húsokat és zöldségeket grillezhetünk. Ha egy kis édességre vágyunk, bátran próbáljuk ki például a grillen sült szalagos fánkot. A gyümölcsökkel is bátran kísérletezhetünk. A banán, az ananász, az alma, a barack és a grapefruit grillezve biztosan üde színfoltjai lesznek egy kerti partynak.


Grilles receptek

Grillezett csirkemell sült hagymával

Hozzávalók (4 adag):

A csirkemellhez:

  • 2 db csirkemell filé (nagy)
  • 4 nagy db vöröshagyma
  • 0,5 dl napraforgó olaj

A páchoz:

  • 4 ek tejföl
  • 1 ek mustár
  • 2 kk citromlé
  • 1 kk só
  • 1.5 teáskanál cukor
  • 1 kk négyszínű bors (őrölt)
  • 2 kk csípős fűszerpaprika (vagy csemege)

Elkészítés:

A gyorspácot elkészítjük a hozzávalókból. A csirkemellet kisujjnyi szeletekre vágjuk, klopfolni nem kell. A grillrácsra duplán alufóliát teszünk, beolajozzuk, de használhatunk alu grilltálcát is. A húsok mindkét oldalát bekenjük a páccal és 10-12 perc alatt megsütjük, közben forgatjuk. A karikára vágott hagymát is köré szórjuk, a hús mellett sütjük.

Grill zöldségtál

Hozzávalók (3 adag):

  • 1 kis db cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 2 db kápia paprika
  • 2 db tv paprika
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 3 db paradicsom
  • borókabogyó ízlés szerint (őrölt)
  • rozmaring ízlés szerint
  • majoránna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A zöldségeket karikára vagdossuk. Olívaolajjal megkenegetjük, sózzuk, majd a fűszerekkel enyhén meghintjük. Grillrácson megsütjük, fordítgatva az oldalukat, kihűlve fogyasszuk.

Grillezett pisztráng

Hozzávalók (2 adag):

  • 40 dkg pisztráng
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db citrom
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

Elkészítés:

A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk: a vágások úgy 8 mm-1 cm-enként legyenek egymástól, 5 mm mélyen. Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk. Parázsló faszén felett megsütjük, oldalanként kb. 6-8 perc alatt.


Csirkés zöldségleves gazdagon

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj,
  • 1 csokor újhagyma,
  • 40 dkg csirkemellfilé,
  • 2 db sárgarépa,
  • 1 db karalábé,
  • só,
  • bors,
  • 10 dkg sárga hüvelyű zöldbab (fagyasztott is jó),
  • 1 csokor petrezselyem.

Elkészítés:

A vajon üvegesre sütjük a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felcsíkozott húst, a meghámozott, felkarikázott répát, továbbá a feldarabolt karalábét, és kevergetve pirítjuk együtt néhány percig. Felöntjük 1 liter vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, majd felforraljuk. Azután közepes lángon, lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek és a hús félpuhák nem lesznek. A megtisztított zöldbabot a levesbe forgatjuk, és addig főzzük tovább, amíg az alapanyagok teljesen meg nem puhulnak. Ha szükséges, ismét megsózzuk. A durvára vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Mustáros-medvehagymás sertésszelet

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj,
  • 1 csipet só,
  • 4 ek liszt,
  • 1 mk bors,
  • 3 ek olaj,
  • petrezselyemzöld,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 ek mézes mustár,
  • 1,5 dl húsalaplé,
  • 1-2 ek szójaszósz,
  • 2 ek medvehagyma.

Elkészítés:

A hússzeleteket megtisztítjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, és a borssal elkevert lisztbe forgatjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és átsütjük a húsok mindkét oldalát. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a tört fokhagymát, hozzáadjuk a mézes mustárt, majd felöntjük a húsalaplével. Hozzákeverjük a medvehagymát, és felforraljuk, aztán beleöntjük a szójaszószt. A húsokat visszarakjuk a szószba, és letakarva fóliával lassú takarékon puhára főzzük. Ha a lé kezd elfőni, akkor pótoljuk kevés vízzel. Párolt rizzsel, vagy krokettel vagy mindkettővel tálaljuk, friss fejes salátával is kiváló.

Mogyorós brownie

Hozzávalók:

  • 14 dkg keserű csoki (60%-os),
  • 22 dkg puha vaj,
  • 25 dkg cukor,
  • 4 db tojás,
  • 12 dkg liszt,
  • 12 dkg mogyoró.

A mázhoz:

  • 1 dl tejszín,
  • 10 dkg keserű csoki.

Elkészítés:

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és hagyjuk hűlni. A vajat habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott csokit, majd egyenként a tojásokat. A lisztet elkeverjük a durvára vágott mogyoróval, majd a vajas-tojásos masszába forgatjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 22×24 cm-es tepsibe öntjük és 20-25 perc alatt készre sütjük. Miközben sül, elkeverjük a forró tejszínt az apróra vágott csokival, majd a felvágott brownie-t tálaláskor leöntjük vele.

(Forrás: mindmegette.hu)