Indul az eddigi legnagyobb szelektív hulladék begyûjtést népszerûsítõ kampány

Uniós támogatással indítja el az Öko-Pannon Nonprofit Kft. az eddigi legnagyobb, “Az újrahasznosítással mindenki nyer” elnevezésû szelektív hulladékok begyûjtését népszerûsítõ országos kampányát – mondta pénteken a Független Hírügynökségnek Viszkey György ügyvezetõ igazgató. A kampányban a szelektív gyûjtésen kívül, hasznos vásárlási tanácsokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatos vásárlásra is – tette hozzá.

Az év hátralévõ részében a kampány részeként televíziókban, rádiókban, újságokban és óriásplakátokon is népszerûsítik a szelektív hulladékok begyûjtését, illetve a tudatos vásárlást, hiszen ez is fontos eleme annak, hogy minél kevesebb csomagolási hulladék keletkezzen a háztartásokban – mondta az igazgató.

A program eredményeként azt remélik, hogy a tavalyi mennyiséghez képest legalább öt százalékkal több hulladékot sikerül begyûjteni és újrahasznosítani ebben az évben. De távlati célja is van a kampánynak, hiszen az üveghulladékok tekintetében például a tavalyi 30 százalékos begyûjtési arányt 2012-re 60 százalékra szeretnék emelni és az alumínium és acéldobozok összegyûjtésében is szeretnék lefaragni a jelenleg fennálló lemaradást.

1995-óta tavaly elsõként esett vissza nagyjából 10 százalékkal a csomagolóanyagok mennyiségének kibocsájtása idehaza. Ez érezhetõ volt a begyûjtött hulladékok mennyiségében is. De a lakossági aktivitás emellett nem csökkent, sõt az ország bizonyos területein még emelkedett is. Ehhez a korábbi népszerûsítõ kampányok is nagyban hozzájárultak – mondta Viszkey György. Hozzátette: tavaly országosan 200 ezer fõvel emelkedett a szelektív hulladékgyûjtésbe bevont lakosok száma. Összesen 331 ezer tonna papírt, üveget, mûanyagot és fémhulladékot sikerült tavaly összegyûjteni és újrahasznosítani Magyarországon.Sporthírek