Indul a szüret – jön a mustgáz-veszély

Évente több tucatszor kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesetekhez. Közeledik a borkészítés és a szüret szezonja, a Magyar Tűzoltó Szövetség ennek kapcsán hívja fel a figyelmet az ezzel járó veszélyekre.

A must erjedésekor olyan gáz is felszabadul, amely mérgező, színtelen, szagtalan és nehezebb a levegőnél, ezért szinte észrevétlenül fejti ki hatását. Sokan azonban nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet.

A Magyar Tűzoltó Szövetség szerint a tragédiák többnyire megelőzhetőek lennének egy régi, bevált módszerrel is, például, ha úgy megyünk le a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk, majd azt derékmagasságnál lejjebb elhelyezzük. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert ott vélhetően mustgáz található.

Évente több tucatszor kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesetekhez. Ezeket a sérülteket elsősorban a tűzoltók tudják kimenteni, mivel ehhez légzőkészülékre van szükség. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol és belélegzi a gázt, előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.