Indul a magyar gabona Spanyolországba

Hamarosan útnak indul a Brüsszel által már korábban engedélyezett 300 ezer tonna magyar gabona első része Spanyolországba.

A több mint 40 ezer tonna kukorica körülbelül két hét alatt jut el rendeltetési helyére, jelenleg Baján, Dunaföldváron és Mohácson rakják uszályokra – áll a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében. Portugáliába 200 ezer tonna magyar gabona kiszállítását engedélyezte Brüsszel, az első 30 ezer tonnát azonban várhatóan csak szeptember végén viszik ki a nagy szárazság miatt gabonahiánnyal küzdő országba.

Úgy volt, hogy az első szállítmány már júliusban elindul, azonban különféle okok miatt a fuvarozási tendert csak augusztus 18-án írta ki a portugál kifizető ügynökség. Az első időponttól kezdve kéthetente ugyanannyi mennyiséget visznek el, hogy az év végére valamennyi Portugáliában legyen. A szállításért tonnánként 60 euró támogatást ad az unió. A magyar gabona uniós tagállamokban való értékesítését azért kérte a kormány Brüsszeltől, mert Magyarországon az idén rekordmennyiségű gabona termett.