Helyi közélet

2016.08.25. 07:22

Nemcsak védőnők, de jogászok, orvosok is Miskolcon

Miskolc - Kiss Edina védőnő Benkő Sámuel díjat vehetett át az idei város­napon.

Miskolc - Kiss Edina védőnő Benkő Sámuel díjat vehetett át az idei város­napon.

Benő, vigyázz magadra – intette tréfásan rendre a hároméves gyereket Kiss Edina védőnő. Még egy plüssjátékot is adott neki, hogy a kisfiúnak legyen türelme kivárni a sorát, de hiába. „Benő már csak ilyen…” – legyintett Edina. Név szerint ismersz minden gyereket? – kérdeztem. „Igen, pedig több mint száz család tartozik hozzám. De Benő igazából nem is Benő, hanem Zoltán Junior, de a családdal együtt csak így becézzük” – árulta el. De hiába a játék, a jó szó, Benő nem volt türelmes, ki kellett vinni a védőnői konténer elé játszani, amíg mi Edinával arról beszélgettünk, mi is a feladata a védőnőnek egy nehezített terepen, a Lyukóvölgyben.

Belevágtam: nem vagyok az a típus, aki a fenekén üldögél." Kiss Edina

A harmadik generáció

– Kollégáimmal viccesen azt szoktuk mondani, mi itt nemcsak védőnők vagyunk, hanem jogászok, orvosok, rend­őrök, pszichiáterek, óvónők is – kezdte Edina. – Mindenkit ismerek a körzetemben, mióta itt vagyok, már a harmadik generáció nő fel. Fontos, hogy tudom, ki kinek a rokona, ismerőse. A legfontosabb azonban, hogy sikerült az itt élők bizalmát elnyernem. Ennek köszönhetően megismerhetem egy-egy család rejtett dolgait, jobban belelátok az életükbe. Ez ebben a közegben sokszor életet is menthet, gyermekek életét. Gondoljunk csak arra, ha egy családban bántalmazást tapasztalok…

Edina területi védőnő, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézet Főiskolai karán végzett 2006-ban. Majd Miskolcon nem talált állást, ezért Göncön kezdett el dolgozni. Amikor szóltak, hogy a megyeszékhelyen van üresedés, azonnal visszajött. Vidéken szerzett szakmai tapasztalatát helyettes védőnőként a Selyemréten kamatoztatta. Egy évvel később – 2009-ben – választania kellett: vagy iskolai védőnő lesz, vagy jön a Lyukóba. Az utóbbi mellett döntött, ahogy ő fogalmazott, azért, mert nem az a típus, aki a fenekén üldögél.

Életet mentett

Egy biztos, a Lyukóvölgyben valóban nincsenek laza napjai. Amellett, hogy védőnő, méhnyakrák-szűrést is végez, főiskolai hallgatók gyakorlati képzésében is részt vesz, kollégáival szülésre felkészítő tanfolyamokat tartanak, és baba-mama klubot szerveznek a helyieknek.

„Az, hogy itt helyben is végzünk méhnyakrák-szűrést, nagyon fontos, hiszen van olyan asszony, aki 20 éve nem volt nőgyógyásznál. Előfordult, hogy életet mentettem, hiszen idejében sikerült valakinél kiszűrni a rákos megbetegedést” – sorolta. Hozzátette: hozzá egyébként is szívesebben mennek szűrésre, mivel nő, könnyebben a másik nő bizalmába férkőzhet. „Az itt élőknek vannak hagyományaik, babonáik, ezekkel néha nehéz felvenni a harcot…” – mondta.

Nem menne máshová

Edina munkáját azonban nemcsak a hagyományok, de sokszor az időjárás is nehezíti, a terület fekvése miatt ugyanis télen van olyan út, utca, ami járhatatlan. Ezenkívül sok a kóbor kutya, sok a ki- és beköltöző.

Ennek ellenére azt mondja, nem menne más körzetbe. „A nehéz helyzetű családoknál csak apró lépésekkel lehet sikert, bizalmat elérni, de ha sikerül, akkor határtalan szeretetet adnak vissza. Megható, amikor látom, olyan szegények, hogy nincs mit adniuk, de hogy kifejezzék szeretetüket, egy pohár vízzel kínálnak” – mesélte.

– Mindig is érdekelt az egészségügy, és olyan a természetem, hogy bárkivel megtalálom a közös hangot – válaszolta Edina, amikor arról kérdeztük, miért lett védőnő. – Igazából orvos akartam lenni, de nem volt merszem belevágni, ma már egy kicsit bánom…

A végén azért a díjat is szóba hozzuk, Edina megtisztelőnek nevezi, hogy a város az idén rá gondolt. De leginkább annak örül, hogy mára látják és díjjal is elismerik, hogy akik a Lyukóvölgyben dolgoznak, milyen nehéz és fontos munkát végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában