Indul a farmosi békamentés

Idén is várják a békamentõ önkénteseket a farmosi természetvédõk. A kétéltûek a tavasz közeledtével elindulnak telelõhelyükrõl szaporodni a farmosi Nagy-nádas felé, útjukat azonban keresztezi a 311-es út, és sok állat a jármûvek kerekei alatt végezheti, ha nem segítenek az emberek. Az önkéntesek vödrökbe gyûjtik a kétéltûeket, így viszik át õket az út másik oldalán lévõ mocsárba. Hat év alatt több mint 175 ezer békát mentettek meg így, csak tavaly pedig 64 ezret.

Hatodik éve rendeznek békamentést a Pest megyei Farmoson. A természetvédõk az út mentén terelõkerítést állítanak fel, azok tövében pedig vödröket ásnak le, ezekbe potyognak a békák. Minden nap megjelennek a terepen, és átviszik a vödröket az út másik oldalán lévõ mocsárba, így jutnak el épségben a kétéltûek telelõhelyükrõl a szaporodóhelyükre.

Február 27-én, szombaton állítják fel a körülbelül másfél kilométer hosszú terelõkerítést, elõre legyártott elemekbõl, illetve ássák le a vödröket a békák gyûjtéséhez. A szemetet is összegyûjtik, amelyet az autósok dobáltak el télen. A természetvédõk várnak minden érdeklõdõt, aki segíteni szeretne, kérik, vigyen magával ásót, kalapácsot és védõkesztyût. Reggel 9 órakor lesz a találkozó aznap a farmosi vasútállomáson.

Az elõzõ évek tapasztalatai alapján március elsõ napjaiban kezdõdik a békák vonulása, és körülbelül április közepéig tart, azaz a békamentés egy 5-6 hetes folyamat – mondta a Független Hírügynökségnek a Tápió Természetvédelmi Egyesület programvezetõje. Németh András szerint sok az érdeklõdõ, rendszeresen térnek vissza iskoláscsoportok, de egyetemisták is segítik a békamentést. Miután végeztek a munkával, végigjárják a Nagy-nádasban kialakított tanösvényt, és bemutatják az ottani élõvilágot a vendégeknek, akik a farmosi Vízparti élet házának kiállítását is megtekinthetik – tette hozzá.

Farmoson a békák szempontjából az jelentene megoldást, ha az út alatt külön átjárót alakítanának ki számukra, az út mellett pedig állandó terelõkerítést betonból. Mindez azonban sokba kerül, de elvileg lehet pályázni ilyen pénzre, ha az utat egyszer majd felújítják. Hosszú távú tervekben szerepel csak egy Farmost elkerülõ út építése a természetvédõk tudomása szerint..

Németh András elmondta még: az országban máshol is mentik ilyen módon a szaporodni induló békákat. Terveik szerint néhány napon beindul a www.bekamentes.info honlap, amelyen rajta lesz minden, ezzel kapcsolatos információ. Aki a farmosi békamentésben szeretne részt venni, a www.tapiovidek.hu portálon találhatja meg a fontosabb tudnivalókat.