Indul a digitális műsorszórás

Indul a digitális műsorszórás
Most már szinte biztos, hogy idén év végére elindulhat Magyarországon a digitális földfelszíni műsorszórás.

Az illetékes országgyűlési bizottság jóváhagyta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntését, mely szerint a digitálisátállás során az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázatok közül mindkettőt egy cég, az Antenna Hungária Zrt. nyert meg.

Az ingyenes tévéadások közt kezdetben biztosan szerepelni fog a három közszolgálati csatorna mellett a Viasat3 és a Humor1 adása, ezen kívül tervbe van véve az ATV és a HírTV sugárzása is, utóbbi kettőnél azonban egyelőre még nem dőlt el, hogy ingyenesen, vagy előfizetési díj fejében lehet őket nézni — mondta el a hatóság mai sajtótájékoztatóján Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke.

A digitálisan továbbított rádióadók közt a Magyar Rádió adásai és bizonyos egyházi adók mellett szerepelni fog az Inforádió, a Klubrádió és a Lánchíd rádió is.

A nyertes pályázó vállalása szerint a digitális földfelszíni televíziózás Magyarország területének 59 százalékán, a mobiltelevíziózás pedig az ország területének 16 százalékán (Budapesten) indul el, még az idei évben.

Az Antenna Hungária összesen 5 multiplex üzemeltetési jogosultságát nyerte el a pályázaton — ezek közül az „A” és a „C”, valamint a mobiltelevíziózásra szolgáló „B” multiplexen még az idei évben elkezdi a műsorszórást, a „D” és „E” multiplexeken pedig a jelenlegi analóg földfelszíni sugárzás 2011-es leállítása után, várhatóan 2012-ben indíthatja majd be a szolgáltatást.

Az idén induló átállási folyamat három év múlva érhet véget teljesen: az Európai Unió tagországaiban a televíziós földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania. A rádiózás területén Magyarországon a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége, amennyiben addigra a hálózat lefedettsége eléri az előírt szintet.

Forrás: HWSW
További cikkek:

  • Rács mögött a spam-király
  • Fallout 3 videó trailer
  • A videójáték lekörözi Hollywoodot
  • Érkezik az intelligens taj-kártya
  • Nőket árulnak az eBay-en
  • Letiltanák a vírusos gépeket
  • IT/Multimédia
  •      Sporthírek