Indul a 2-es villamosvonal építése Debrecenben

Csütörtökön megkezdődött a 2-es villamos pályájának építése Debrecenben. A teljes program 17,6 milliárd forintba kerül, ebből a pálya költsége nettó 7,55 milliárd forint. A tervek szerint 2012. május végére készül el, a villamosok 2013-tól közlekednek rajta menetrend szerint – tudta meg a városháza sajtószolgálatán a Független Hírügynökség. Hogy milyen villamosok járnak majd rajta, még mindig nem lehet tudni, mert többszöri eredménytelen eljárás után jelenleg is tart a pályáztatás.

Várhatóan 2013-ban már 18, új villamos közlekedik a debreceni 2-es villamos pályáján, amelynek építése csütörtökön kezdődött meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A beruházás teljes költsége 17,6 milliárd forint, ebből az uniós és a hazai támogatás összesen 16 milliárd forint. Debrecen önkormányzatának önrésze 1,6 milliárd forint, vagyis a teljes költség alig több mint 9 százaléka. A projekt keretében 7,8 kilométernyi új villamospálya, 12 akadálymentesített megálló készül, valamint 18 modern, akadálymentes kialakítású járművet állítanak forgalomba, amelyek 10 méterrel hosszabbak is lesznek a mostaniaknál. A pályát az ATK Konzorcium végzi, melynek vezetője az Arcadom Építőipari Zrt. A beruházás nettó 7,55 milliárd forintba kerül.

A 2-es villamos útvonalán jelenleg buszok szállítják az utasokat Debrecenben. A beruházástól azt várják, hogy enyhülni fog a zsúfoltság, a kötött pálya miatt gyorsabb lesz a közlekedés, illetve az elektromos hajtású járművek sokkal kevésbé szennyezik majd a várost. Érdekessége a beruházásnak, hogy mintegy 2 kilométeres szakaszon úgynevezett “zöld pálya” épül, azaz a sínek egy füvesített pályán fekszenek majd, annak mentén közel négyszáz előnevelt, földlabdás fát, valamint 2200 cserjét telepítenek. A zöldfelület fenntartására 3500 négyzetméteren automata öntözőberendezést építenek ki.
Az önkormányzat az új vonal kiszolgálásához szükséges 18 villamos beszerzésére már 2009 januárjában kiírta a közbeszerzési pályázatot, amit újabb eredménytelen pályázati kiírások sora követett. Jelenleg is zajlik egy eljárás.

A pálya 2012. május 31-ére készül el, a 2012-ben és 2013-ban érkező új villamosok először próbaüzemben fogják tesztelni a pályát. Az új 2-es villamosvonal üzemszerűen 2013-tól fog működni.
hirdetés


hirdet�s