Indonézia és Magyarország kapcsolatairól tárgyalt a két külügyi bizottság elnöke

Budapest – A demokratikus Indonézia nemzetközileg is fontos szerepet játszhat a mérsékelt iszlám megerősítésében, amely Magyarország számára is különösen fontossá teszi a távol-keleti országot – jelentette ki újságíróknak az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután szerdán Budapesten tanácskozott az indonéz parlament külügyi bizottságának elnökével.

Németh Zsolt a találkozó utáni közös sajtótájékoztatón kijelentette: Indonézia egyre jelentősebb partnere Magyarországnak, a kétoldalú kapcsolatokban a fejlesztési programok nagy figyelmet kapnak. Ezek közül kiemelte a Fővárosi Vízművek által megvalósított Tiszta víz programot, amelynek keretében magyar szakemberek a távol-keleti ország több mint ötven pontján építenek víztisztító műveket.

Szólt az oktatási programokról is, rámutatva: már nemcsak indonéz diákok tanulnak Magyarországon, hanem magyarok is Indonéziában.

Ismertetése szerint Indonézia egyre nagyobb figyelmet szentel az Európai Uniónak valamint a világ többi részének, amelynek során kapcsolatépítési lehetőségként tekint Magyarországra. Megjegyezte: örömmel töltjük be ezt a szerepet, amely a keleti nyitás programunk fontos hozadéka.

Magyarország számára különösen nagy jelentőséget ad Indonéziának az, hogy a demokratikus állam a legnagyobb muzulmán ország a világon – mutatott rá Németh Zsolt, aki szerint a következő évtizedek szinte minden fontos kérdése összefügg majd az iszlám jövőjével, akár migrációról, akár terrorizmusról van szó. Indonézia fontos közvetítő szerepet tölthet be a mérsékelt iszlám megerősítésében, így a Nyugat számára is kitüntetett partner – hangsúlyozta.

Abdul Kharis Almasyhari, az indonéz parlament külügyi bizottságának elnöke a fontos tárgyalási témák közé sorolta az oktatás területét, valamint a Tiszta víz programot.

Rámutatott: a több mint tizenhatezer szigeten elterülő országban 260 milliónál is többen élnek. Nagy részük muzulmán, de Indonézia számos vallásnak ad otthont, amelyek szépen megférnek egymás mellett. Mint fogalmazott, országát a tolerancia fogja össze, erősíti és kovácsolja egy nemzetté.

Wening Esthyprobo, Indonézia budapesti nagykövete reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolat a jövőben tovább rejlődhet.

– MTI –