Indonéz iszlamisták a menstruáló szellem ellen

Akt.:
Keményvonala iszlamisták fenyegetése miatt visszavontak az indonéz mozikból egy menstruáló szellemrõl szóló horror-vígjátékot – közölték pénteken a film producerei. Egy nagyhatalmú indonéz iszlamista szervezet korábban felszólította tagjait, hogy támadják meg azokat a mozikat, amelyek mûsorra tûzik “a muzulmánok morálját rontó” filmet.

“A filmre adott elképesztõ reakció miatt döntöttünk” a film visszavonása mellett – közölte a filmet készítõ K2K nevû produkciós iroda egyik vezetõje az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A cég szerint “még mindig feszült a helyzet” a Hantu Puncak Datang Bulan (Puncak menstruáló szelleme) címû film miatt.

A film producerei elmondták, hogy jelentõsen megvágták alkotásukat, mielõtt azt engedélyezte a muzulmán többségû ország cenzorhatósága. A horror-komédia egy olyan nõrõl szól, aki menstruálás közben halt meg, és utána bosszúálló szellemmé változott.

A film ellen az Iszlám Védõk Frontja (FPI) nevû muzulmán szervezet indított kampányt, a horror-vígjáték betiltását követelve.. Ezt azután kezdték, hogy a film több véres, és szexszel teli jelenete felkerült a YouTube videómegosztó oldalra. A nagy felháborodást kiváltó jelenetek a cenzúrázatlan változatból származtak, és azokat azóta már kivágták a filmbõl. Az AFP szerint úgy tûnt, hogy a tiltakozó muzulmán hitszónokok, és fiatalok ezzel nincsenek tisztában.

Az FPI egyik vezetõje az AFP-nak nyilatkozva elismerte, hogy csak az interneten látható részleteket látta, és az alapján akarják betiltatni. A férfi közölte, hogy a szervezet tagjai meg fogják támadni azokat a mozikat, amelyek vetíteni merik “a morált rontó” filmet.

A K2K szóvivõje elmondta, hogy jelenleg is próbálkoznak azzal, hogy bemutassák a cenzúrázott változatot az FPI tagjainak. “Várnunk kell, mert ez a szervezet nagyobb hatalom, mint a törvény” – közölte a szóvivõ.

A legmagasabb szintû indonéz muzulmán tanács nem tiltotta meg a muzulmánoknak, hogy megnézzék a filmet, csak eltanácsolta a híveket annak megnézésétõl.