Indiai vonat – Kilencvenre nőtt az áldozatok száma

Kilencvenre emelkedett az indiai vonatszerencsétlenség áldozatainak száma a mentőcsapatok szombati közlése szerint. A kisiklatott gyorsvonat roncsai között ráadásul a feltevések szerint további holttestek is lehetnek.

“Eddig kilencven holttestet találtunk meg” – mondta Surajit Kar Purakayastha, Nyugat-Bengál állam rendőrségi illetékese az AFP-nek, hozzátéve, hogy még nem vizsgálták át teljesen a roncsokat, így további áldozatok is lehetnek. Mint mondta, több mint egy nappal a szerencsétlenség után a mentőcsapatok még mindig próbálnak “utat vágni” a súlyosan károsodott vagonokban.

A vonat pénteki kisiklatását egy maoista támogatású csoport vállalta magára, ám a szerencsétlenség pontos oka egyelőre ismeretlen. Mamata Banerjee indiai közlekedési miniszter szerint a PCPA nevű csoport felrobbantotta a síneket, ám a rendőrség szerint ezt egyelőre nem támasztják alá bizonyítékok.

A Kolkatából (régi nevén: Kalkutta) indult expresszvonat helyi idő szerint péntek hajnalban siklott ki az ország keleti részén, miközben az utasok többsége aludt. A legtöbb áldozat a 13 vagonos vonat azon négy kocsijában utazott, amelyek a kisikláskor a párhuzamos sínpárra zuhantak, ahol egy szembe haladó tehervonat rohant beléjük.

Indiában a legfontosabb távolsági közlekedési eszköz a vonat. A becslések szerint naponta 14 ezer személy- és tehervonat indul útnak az országban, és 18,5 millió ember utazik a járatokon naponta.