Indiai katonai buszt robbantottak fel Kasmírban – kilenc halott

Kilenc indiai katona meghalt és 16-an megsebesültek szombaton Kasmírban, amikor bomba robbant az őket szállító autóbusz alatt – közölte az indiai hadsereg. A Kasmír indiai részén történt robbantásos merényletért egy pakisztáni iszlamista szervezet vállalta a felelőséget.

A katonákat szállító autóbusz Kasmír indiai és pakisztáni részét elválasztó határról tartott a terület nyári fővárosának számító Szrinagar felé, amikor egy robbanás kettészakította és felborította a járművet. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint aknára futott a jármű, a Times of India című lap viszont úgy tudja, hogy egy házi készítésű útszéli bombát robbantottak fel a jármű közelében.

A Szrinagartól 15 kilométernyire történt robbanás, amely még hat autót rongált meg, Kasmír legforgalmasabb autóútján történt, amelyet a katonaság az utánpótlás szállítására használ. Az indiai hadsereg szóvivője elmondta, hogy a 16 sebesült katona közül több életveszélyes állapotban van.

A robbantásért a pakisztáni kötődésű Hizbul Mudzsahedin nevű fegyveres szervezet vállalta magára a felelőséget egy helyi hírügynökségnek telefonon keresztül nyilatkozva.

A Pakisztán és India között elterülő Kasmírt mindkét ország a magáénak tekinti, és a két, atomfegyverekkel is rendelkező ország már két háborút is vívott a területért. A 2004-ben kezdődött békefolyamat után ugyan csökkentek a támadások a területen, az utóbbi hónapokban azonban egyre több incidens történt, és az indiai hadsereg állítása szerint egyre több fegyveres jut át Pakisztánból.

A hónap elején hat indiai katona és 12 fegyveres lázadó halt meg egy, a Kasmír indiai és pakisztáni részét elválasztó határvonalon vívott összecsapásban, míg pénteken 32 ember sebesült meg egy autóbusz-pályaudvaron történt robbanásban.