Indiába látogatott Obama

A 2008-as mumbai terrortámadás áldozataira emlékezett szombaton az indiai városban Barack Obama amerikai elnök. A tíznapos ázsiai körútját Indiában kezdő amerikai elnök tízmilliárd dollár értékű kereskedelmi megállapodásokról tett bejelentést, amelyek állítása szerint ötvenezer állást teremtenek az Egyesült Államokban.

Barack Obama amerikai elnök a mumbai terrortámadás egyik célpontjánál a Taj Mahall hotelnél kezdte indiai látogatását. Obama beszédében “az indiai nép erejének és ellenállásának szimbólumának” nevezte a szállodát, ahol 31 ember halt meg a 2008 novemberében történt támadásban.

Obama, és felesége, Michelle virágokat helyezett el az áldozatok tiszteletére létrehozott emlékműnél. Az amerikai elnök közölte: soha nem lesznek elfeledve a mumbai események, és ígérte, hogy az Egyesült Államok együtt dolgozik Indiával “a terrorizmus veszélyének kiirtásán”.

Az amerikai elnöki pár ezután meglátogatta Mahátma Gandhi házát Mumbaiban. Obama az indiai függetlenségi harc hősét “fontos személyes inspirációnak” nevezte, aki “nem csak India, hanem az egész világ hőse volt”. Az amerikai elnök megnézte a ház könyvtárát, és az egyik vendégkönyvben rábukkant Martin Luther King amerikai fekete szabadságjogi aktivista aláírására, aki fél évszázada volt a ház vendége.

Barack Obama később indiai üzletemberekkel és vállalkozókkal találkozott az India gazdasági központjának számító városban. Az amerikai elnök beszédében Indiát az amerikai vállalatok jelentős exportpiacának nevezte, egy olyan “lehetőségnek”, amellyel munkahelyeket lehet teremteni az Egyesült Államokban.

Obama tízmilliárd dollár értékű gazdasági és kereskedelmi megállapodásokról tett bejelentést, amely elmondása szerint ötvenezer amerikai állást teremtenek. Ezen felül az elnök bejelentést tett az amerikai exporttörvények reformjáról, amelynek célja a két ország közötti kereskedelem megkönnyítése.