Friss hírek

2010.04.09. 17:16

Hivatalosan is átadták a Belváros Új Fõutcáját

<p>Hivatalosan is átadták a Belváros Új Fõutcája elnevezésû projektet pénteken. Az ünnepségen Bajnai Gordon kormányfõ a pártok összefogására hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a fejlesztések mindig ciklusokon átívelõ feladatok, amelyek az egész országot gyarapítják. Hozzátette: Magyarország olyan korszakot él, amire 100 év múlva is fénykorként, a gyarapodás koraként lehet visszatekinteni.</p>

Bajnai Gordon azt mondta: vegyes politikai "csapat" áll a beruházás mellett, de ez lenne a normális, mert a fejlesztéseket nem lehet ciklusokhoz kötni, azokhoz évrõl évre tudatos munka és összefogás kell. A kormányfõ szerint ha valaki végigsétál az útszakaszon, nem tudja megmondani, hogy kormánypárthoz vagy ellenzékhez, konzervatív vagy liberális oldalhoz kötõdik-e a projekt. Hozzátette: a megosztottságon túl a politikusok igenis képesek közösen tervezni, megvalósítani, átadni és élni az európai uniós források teremtette lehetõségekkel.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem ez az elsõ fõutcája Budapestnek, de véleménye szerint a legszebb. Hozzátette: a projekt mentén a korábbi felújítások is összeérnek, és lefedik a fõvárost, sõt az egész országot. A kormányfõ szerint Magyarország a legnagyobb fejlesztési korszakát éli, amikor minden teljesen megújul, és az emberek 100 és múlva is úgy tekintenek rá vissza, mint a fénykorra.

Az ünnepségen Demszky Gábor fõpolgármester is az összefogás eredményének tulajdonította a fõutca-projektet, és azt, hogy a tervezett határidõnél jóval hamarabb elkészült. Emlékeztetett: korábban õ maga is prioritást adott a beruházásnak. A városvezetõ szerint jobb lesz a belvárosban élni, ahol végig kint ülnek, "zizegnek" és vásárolnak az emberek, ezzel együtt pedig a lakások is felértékelõdnek.

Rogán Antal, a kerület fideszes polgármestere elsõsorban a lakók türelmét köszönte meg. Ünnepi beszédében kifejtette: a változás nemcsak önmagáért volt, mert a Belváros Budapest és az ország éke. Hozzátette: a turisták 40 százaléka csak a fõvárost keresi fel, ezen belül is kiemelt szerepe van ennek a városrésznek, nem is beszélve az Unió soros elnökségérõl, amikor számtalan európai diplomata megfordul itt. A polgármester azt mondta: emellett kiemelt jelentõsége van annak, hogy mostantól másként használják az emberek ezeket a közterületeket és sikerül az átmenõ forgalmat kiszorítani a város szívébõl. Rogán Antal egyébként a beruházást jelképezõ szalag átvágására Cselovszky Zoltán fõépítészt, a projekt megálmodóját kérte fel.

A Belváros Új Fõutcája projekt elsõ ütemének munkálatait 2009. májusában kezdték el, a korábbi felújítások mentén. Az eltelt idõszakban a Kálvin tértõl a Szabadság térig tartó 2,7 kilométeres útszakaszon kiváltották a közmûveket, természetes kõburkolatot kaptak az utcák, egyedi utcabútorok kaptak helyet, valamint környezetbaráttá tették a közvilágítást. A projekt elsõ üteme 5,5 milliárd forintba került, amelybõl 2 milliárd forintot az Európai Unió állt. A belvárosban megváltozott a forgalmi rend is, hogy csökkentsék a korábban áthaladó napi 13 ezer autó által okozott terhelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!