Importzöldség özönlik az országba – Magyar Nemzet

2003 óta évente 10 millió euróval emelkedik a magyarországi zöldségimport – írja a lap. Míg 4 évvel ezelőtt csaknem 64 millió euró értékben érkezett Magyarországra külföldi zöldség, addig ez az érték tavaly már novemberben megközelítette a 94 millió eurót. Ennél is gyorsabban nőtt az elmúlt években a gyümölcsbehozatal. 2003-ban 126 millió, két évvel ezelőtt pedig már 180 millió euróért importált az ország gyümölcsöt. A magyar zöldség és gyümölcskivitel azonban az elmúlt években gyakorlatilag nem változott.

A hazai termelőknek nincs esélyük felvenni az árversenyt a sok esetben rossz minőségű külföldi termékekkel – nyilatkozta a lapnak az egyik szakmai szervezet vezetője. Észak-Olaszországban egy kiló mutatós pritaminpaprikáért 200 forintot fizet a magyar zöldséges, itthon pedig ezért 8-900 forintot kér.

A nemrég kipattant kaposvári paprikaügyben éppen Olaszországon keresztül Spanyolországból érkezett áruban találtak idegmérget, ami az EU minőségellenőrzési rendszerének hiányosságait mutatja – írja a lap. Az unió az év első két hónapjában egyébként 24 pritamintermesztő céget záratott be Spanyolországban.