Importtilalom a román és török szárnyasokra

A madáriinfluenza gyanús esetek miatt Ausztria és Lengyelország vasárnap importtilalmat rendelt el a Romániából származó szárnyashúsra.

A lengyelek a Törökországból érkező baromfit sem engedik bevinni az országba. Az osztrák tilalom a Romániából érkező élőállatra és madártollra is vonatkozik.

Lengyelországban a főállatorvos vezetésével válságstáb alakult, amely hétfőn Varsóban ül össze, hogy elemezze a Romániából érkező jelentéseket. A földrajzi közelség miatt a lengyelek különösen veszélyesnek ítélték a kialakult helyzetet. Annak ellenére, hogy a madárinfluenza gyanús esetek laboreredményei csak egy-két hét múlva készülnek el Nagy-Britanniában.

A román és a török hatóságok egyébként az Oroszországból érkezett vándormadarakat okolják a madárinfluenza gyanús esetek felbukkanásáért. Szibériában az év elején mutatták ki a megbetegedést okozó H5N1 nevű vírust. A madárinfluenza kórokozója már áttörte a fajok közötti korlátot, állatról emberre már terjed, de emberről emberre még nem.

A vírust korábban tíz ázsiai országban is megtalálták. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a kórban eddig 112 ember betegedett meg, közülük csaknem 60-nan belehaltak a betegségbe.