IMPORTSZEMÉT – Májusban kezdődhet a bálák visszaszállítása

1800 tonna, illegálisan Magyarországra hozott hulladék visszaszállításáról írtak alá megállapodást a német és a magyar illetékesek – jelentette be az ügyben kinevezett miniszteri biztos csütörtökön. Erdey György közölte: az első kamion várhatóan májusban indul el a szeméttel és az 1800 tonnás tétel elszállítása júliusban fejeződik be. Először Kunbajáról, Ácsról és Kiskunmajsáról viszik el a német szemétbálákat. A baden-württembergi delegáció hétfőtől szerdáig volt Magyarországon, ezalatt 8 helyszíni szemlén vettek részt.

Az összesen Magyarországra hozott 4600 tonna hulladékból 3200 tonnáról ismerték el a baden-württembergi szakemberek, hogy az a német tartományból származik – mondta a miniszteri biztos. A felelősséget a német fél fele-fele arányban osztaná meg az érintett német és magyar cégek, illetve hatóságok között. Ezért vállalták csak 1600 tonna tonna hulladék elszállítását, amihez még “grátisz” hozzácsaptak 200 tonnát – közölte Erdey György.

A miniszteri biztos szerint nincs helye semmiféle felelősség-megosztásnak, mert a küldő német cég követte el a jogsértést azzal, hogy “zöld listás” hulladéknak minősítette az egyébként “sárga listás” szemetet, és nem tett eleget a bejelentési kötelezettségének sem. A magyar álláspont szerint a baden-württembergi cégnek, vagy a tartomány hatóságainak a teljes, 3200 tonnás mennyiséget kell visszaszállítaniuk, ezért a fennmaradó 1400 tonna ügyében tovább folytatják a tárgyalásokat.

A költségeket a feladó német cégre kell terhelni. Ha ezt a német hatóságok nem tudják érvényesíteni, akkor az uniós irányelvek szerint a területileg illetékes állami szerv köteles helyt állni – vázolta a jogi helyzetet a miniszteri biztos. Egy hónapos határidőt szabtak maguknak, hogy elérjék a német tárgyalópartnernél a fennmaradó 1400 tonna visszaszállítását – mondta Erdey György. Az egyeztetések napokon belül folytatódnak, és ha minden jól megy akkor ezt a tételt júniusban kezdhetik el visszavinni. Legrosszabb esetben az a német ajánlat valósul meg, hogy az ő költségükre, de Magyarországon semmisítik meg ezt az 1400 tonna hulladékot – tette hozzá.

A 3200 tonna feletti, további 1400 tonnás mennyiség vélhetően Bajorországból származik, velük hasonló tárgyalásokra kell felkészülni, mint a baden-württembergiekkel – közölte a miniszteri biztos.