Importszemét – A német szakminiszter szerint is a német tartományokat terheli a kármentesítés

Az illegálisan Magyarországra került, Németországból származó szemetet az érintett német tartományoknak maradéktalanul vissza kell szállítaniuk és gondoskodniuk kell a kármestesítésről is – jelentette ki Sigmar Gabriel német szövetségi környezetvédelmi miniszter csütörtökön, miután Budapesten találkozott Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterel. A Független Hírügynökség információi szerint a részletekről jövő hét elején egyeztet a magyar tárcavezető a bajor szövetségi tartomány illetékeseivel.

Sigmar Gabriel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a német szövetségi kormány jogilag nem érintett az ügyben, így nem is tud csak politikailag segíteni Magyarországnak. A helyi törvények szerint ugyanis a Baden-Württembergből és Bajorországból származó hulladékért a két szövetségi tartomány felel. Azt azonban a miniszter leszögezte, hogy a korábbi vitával ellentétben a német kormány szerint is a tartományoknak kell a kármentesítés teljes összegét kifizetnie. Csak ezt követheti az összes német és magyar érintett cég és magánszemély bíróság elé állítása – mondta a német környezetvédelmi miniszter.

Az már március elején eldőlt, hogy az importszemét csaknem negyven százaléka, Baden-Würtenbergből származó 1800 tonna kerülhet haza július végéig Kunbajáról, Kiskunmajsáról és Ácsról. További 1400 tonna sorsáról még egyezkednek: ugyanis a “tulajdonos” Bajorország úgy gondolja, ezt a részt a közös felelősség miatt Magyarországnak saját erejéből kell ártalmatlanítania.

A Független Hírügynökség úgy értesült, hogy a bajor tartomány képviselői jövő héten hétfőtől szerdáig végig látogatják az összes helyszínt, ahol német szemetet találtak Magyarországon és tárgyalnak Persányi Miklóssal is a kárrendezés pontos körülményeiről.