Immár Nagycsécsen is megújult a könyvtár

Akt.:
Nagycsécs – A nagycsécsi könyvtár a település szívében lelt otthonra: abban az épület­együttesben, ahol az orvosi rendelők, a védőnői szolgálat, a rendezvényterem és a polgármesteri hivatal is található. A megújult könyvtár december 12-ei felavatásával zárult le a tömb épületeinek felújítási folyamata.

Modern közösségi tér

Mint Gulyás Ottó polgármester az ünnepen kiemelte, Nagycsécsen 1966-ban már volt könyvtár, és a település vezetői mindig gondot fordítottak fenntartására, fejlesztésére – mikor mire telt az erőből. Számára nagy öröm, hogy az épület külső felújítása után sorra kerülhetett a belső is, és a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár segítségével egy modern közösségi teret adhatnak át a helyieknek.

Dr. Prokai Margit, a megyei könyvtár igazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte: a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében kapott állami támogatás teszi lehetővé az anyagi segítséget: az új könyvek, a számítógépek, egyéb felszerelések folyamatos beszerzését, illetve most a berendezés teljes megújítását. De ugyanilyen fontos, hogy a kézműves foglalkozásoktól a verskoncertekig a legkülönbözőbb programok megszervezésében is tudnak segíteni, és erre ezután, a két korábbi, kisebb tér összenyitása által több lehetőség is kínálkozik.

Ebben az évben a nagycsécsi volt az utolsó, a nyolcadik átadó a megyében – korábban Cserépfalu, Egerlövő, Felsődobsza, Golop, Hidvégardó, Rátka és Tiszabábolna lakói vehették birtokba korszerű könyvtárukat. A függönyöktől a polcokon át a gyerekkuckók berendezésig és az új számítógépekig közel 9 millió forintot fordítottak erre csak a KSZR keretében – ám ebben még nincsenek benne a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert összegek, a települések önereje, illetve a felújítás során igénybe vett közmunka értéke.

A munka természetesen jövőre folytatódik, számos újabb kistelepülés könyvtára újulhat meg 2016-ban is az önkormányzatok és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár összefogásában.

– ÉM –