IMF/EU-tárgyalások – Varga Mihály: az Európai Bizottság levele még nem jött meg

Budapest, 2012. október 4., csütörtök (MTI) – Az Európai Bizottságtól a hivatalos válaszlevelet még nem kapta meg a magyar kormány – mondta Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön az Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Varga Mihály a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) már megkapott válaszról elmondta: a magyar kormány szeptemberi leveléből elsősorban a makrogazdasági pálya, az ehhez tartozó államháztartási, költségvetési intézkedések voltak fontosak a valutaalap számára.

Kifejtette: a jövő évi gazdasági növekedés megítélésében közeledni tudtak az álláspontok, hiszen az 1,6 százalékos GDP-növekedést jelző magyar prognózis még az év elején készült, azóta sok minden történt a világban. Egyes területeken a gazdaságpolitikai döntések könnyítettek a helyzeten, míg más területen az európai válság továbbra is kedvezőtlenül hat. Ezek arra sarkallják a magyar kormányt is, hogy a növekedési kilátásokat átértékelje – jelentette ki a hiteltárgyalásokat irányításáért felelős miniszter.
Varga Mihály elmondta: a kormány lát lehetőséget a fogyasztást terhelő adóknál – elsősorban az általános forgalmi adónál – az adóbevételek hatékonyabb beszedésére. A vita eddig arról folyt, hogy mekkora összeget lehet még a feketének, szürkének nevezett gazdaságból behajtani. A kormány optimista – hangsúlyozta a miniszter és hozzátette, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelentős átszervezésen ment keresztül az elmúlt két évben, sokkal hatékonyabbá vált az állami bevételek beszedése.

Ebben az évben, már az ősz folyamán a tárgyalások lezárulhatnak, bízik abban, hogy az IMF közgyűlését követően újra intenzív tárgyalássorozatra kerül sok, amelynek lezártával elő lehet készíteni minden tárgyaló partner számára elfogadható megállapodási tervezetet – mondta Varga Mihály.

– MTI –