IMF: növelhető a román hiánycél

  Bukarest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Megállapodott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a bukaresti kormány az idei román államháztartási hiánycél enyhe növelésében, amely a korábban rögzített 1,9 százalékról 2,2 százalékra emelkedhet – jelentette be Jeffrey Franks, az IMF bukaresti küldöttségvezetője szerdán.

A szakértő Bukarestben tartott sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy véget ért az IMF-küldöttség soros felülvizsgálati látogatása.
Az államháztartási hiánycél növelését azért kérte a román kormány, hogy júniustól 8 százalékkal növelhesse a közalkalmazottak bérét, és visszafizesse az átlagon felüli nyugdíjjal rendelkezőknek azt a pénzt, amit az egészségbiztosítási járulék kiterjesztése címén az elmúlt tizenhat hónapban törvénytelenül levontak az öregségi járandóságukból.
Franks kifejtette, hogy az idén továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékos növekedésére számítanak annak ellenére, hogy az első negyedévi gazdasági eredményt visszavetette a februári kemény téli időjárás.
Az IMF igazgatótanácsa várhatóan június második felében hagyja jóvá a mostani látogatás alkalmából Románia által vállalt kötelezettségeket, és ebben az esetben újabb 475 millió euró hitelt bocsát Románia rendelkezésére az általa biztosított 3,5 milliárd euróból.
Románia 2011 tavaszán két éves időtartamú, több mint 5 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelmegállapodást kötött az IMF-el és az Európai Unióval.
Franks dicsérte Romániának az elmúlt három évben a makrogazdasági egyensúlyok megteremtése érdekében tett erőfeszítéseit, aminek köszönhetően – mint mondta – jelenleg sokkal felkészültebb a még mindig fennálló nemzetközi pénzügyi válság kockázataiból fakadó kihívásokra.
Ugyanakkor bejelentette, hogy a jelenlegi hitelmegállapodás keretében először nőtt a központi hatóságok és az önkormányzatok által felhalmozott ki nem fizetett számlák száma, és emiatt Romániának nem sikerült teljesítenie teljes mértékben a köztartozások korlátozására vállalt kötelezettségeit.
Franks szerint az új román kormánynak is óvatosan kell költekeznie, hiszen nagy nyomás nehezedik főleg az egészségügyi rendszerre a kiadások növelése érdekében. Ugyanakkor üdvözölte, hogy az új kabinet is vállalta a hitelmegállapodásban rögzített program folytatását.
A küldöttségvezető kifejtette, hogy az IMF általában nem támogatja a több szintes áfa bevezetését, mert az nem hasznos a fogyasztó számára, ugyanis legtöbbször adócsaláshoz vezet. Victor Ponta román kormányfő korábban kijelentette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövő évtől csökkentsék az élelmiszerek áfáját.