Helyi közélet

2013.04.08. 23:39

Angolul mindenképpen tudni kell

Miskolc, Budapest - Komoly cégekhez nyelvtudás nélkül ma már szinte lehetetlen bekerülni.

Miskolc, Budapest - Komoly cégekhez nyelvtudás nélkül ma már szinte lehetetlen bekerülni.A magyarok 70 százaléka saját anyanyelvükön kívül semmilyen más nyelven nem beszélnek, ezzel az utolsó helyen állunk az Európai Unió országai között. Az idegen nyelven beszélők aránya az utóbbi években további hét százalékkal csökkent, de a perfekt nyelvtudás helyzete még ennél is rosszabb.

Nem lehetne magyarul?

Pedig az idegennyelv-tudásra nagy szükségük van a pályakezdő fiataloknak, még akkor is, ha később, munkájuk során nem használják az angolt vagy az egyéb nyelvet. Mindezt Damjanovich Katalin karrier-tanácsadó, üzleti, angol nyelvi tréner mondta lapunknak. Azt tudakoltuk tőle, mennyire fontos ma egy pályakezdő fiatalnak az idegen nyelvek ismerete. Mint mesélte, ez irányú tapasztalatai megdöbbentették, mert azt gondolta, hogy legalább a híres, fővárosi egyetemekről olyan fiatalok kerülnek ki, akik megfelelő szinten, folyékonyan tudnak beszélni angolul. Ám amikor ezen a bizonyos egyetemen angol nyelven szeretett volna tartani tréninget az utolsó éves hallgatóknak, a fiatalok azt kérdezték, nem lehetne-e inkább magyarul, mert félnek, hogy nem értik meg.

– Ha egy neves egyetemen ez a helyzet, akkor gondolom, más felsőoktatási intézményekben is hasonlóak a gondok – tette hozzá a szakember.

Legyenek tájékozottak?

Rámutatott: vannak azonban olyan pályakezdők is, akik kiválóan beszélnek angolul (ez a legfontosabb idegen nyelv), és tudatosan készülnek az állásinterjúra. Ez egyébként ajánlott mindenkinek. Fontos, hogy a fiatalok jól ismerjék saját területük angol szakmai nyelvét, tájékozódjanak, hogy milyen kérdések várhatók az állásinterjún. Szerezzenek információkat az adott cégről, és legyenek tisztában azzal is, hogy milyen képességekkel kell rendelkezniük az adott munkakör betöltéséhez. És ami még ennél is fontosabb, győzzék meg a cég vezetését, hogy ők képesek elvégezni azt a munkát, amire pályáztak.

A szakember megjegyezte: bár a felvételi követelmények szigorúak a cégeknél, de az a tapasztalat, hogy a munkába állás után aztán nincs szükség az idegen nyelv használatára. Ez akkor válik ismét fontossá, amikor a fiatal magasabb pozícióba kerül. Addigra azonban elkopik a nyelvtudása, úgyhogy újra rákényszerül ismeretinek felfrissítésre.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában