Friss hírek

2009.06.17. 21:02

Kevesebb lehet a magyar nemzetiségű képviselő Pozsony megyében

<p>Elképzelhető, hogy a mostaninál kevesebb magyar nemzetiségű képviselő jut idén ősszel a részben magyarok lakta Pozsony megyei közgyűlésébe. Szerdán ugyanis a testület megváltoztatta az eddigi választási körzeteket.</p>

Eddig a járásnak nevezett közigazgatási egységek egy-egy választókörzetnek számítottak a megyei választásokon. Pozsony megyében a Szenci járásban él nagyobb arányban magyar népesség, ahol - a viszonylag alacsony részvétel mellett - 2005-ben a négy lehetséges mandátum közül hármat a választóit nagyobb arányban mozgósító Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerzett meg. Most azonban a járást négy választókörzetre bontották, mindegyikben egy-egy mandátum sorsa dől el. Külön körzet lesz például Szenc városa, ahol a 2001-es népszámlálás szerint a lakosság 22 százaléka volt magyar, vagyis könnyen előfordulhat, hogy szlovák jelölt lesz a befutó.

Duray Rezső, az MKP megyei frakcióvezetője és a párt megbízott regionális elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, a megyei választásokon szlovák jobboldali ellenzéki pártokkal indulnának koalícióban. Az új rendszerben azonban minden bizonnyal nehezebb lesz megállapodni abban, hogy például Szencen MKP-s lehessen a koalíció jelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!