Imával állította le gyilkosát

Fejsze illusztráció
Fejsze illusztráció
Onga – Anyjával végezett volna lánya, amikor az asszony Istenhez fohászkodott. A különös bűncselekmény vádlottját elmeállapota miatt valószínűleg felmentik. Élete végéig zárt intézetbe kerülhet azonban kényszergyógykezelése miatt.

Családon belüli gyilkos cselekedetre szánta el magát egy majd ötven esztendős ongai nő tavaly ősszel, amikor baltát ragadott, hogy hetven éves anyját megölje. Az éjszakai órára időzített emberölés idején az anya már az igazak álmát aludta, amikor a zajra felébredt, és egy símaszkos alakot pillantott meg, aki a baltát már meglendítette. Az asszony nem hagyta magát. Dulakodni kezdett a fekete álarcos idegennel. Egyszer ugyan csattant fején a hetven centiméteres balta foka, de nem kapott végzetes csapást a koponyájára.
Utolsó reménysugárként az asszony, kezét összefonva Istenhez imádkozott, amitől a támadó abbahagyta baltával való csapkodást. Amikor pedig a támadó fejéről lekerült a sísapka kiderült: nem más, mint saját lánya tört életére. Büntetőjogi szempontból az anyját megölni szándékozó nőnek annyi “szerencséje” van, hogy saját akaratából (a fohász hatására) elállt ölési szándékától. Ezért “csak” életveszélyt okozó testi sértés miatt emeltek vádat ellene.

A gyilkos maszk mögött az áldozat lánya volt

Az anyját megölni szándékozó nő ideiglenes kényszergyógykezelését már elrendelték

A horrorfilmbe illő tragikus történet áldozata egy idős ongai asszony, elkövetője és vádlottja pedig nem más, mint az asszony középkorú lánya – tájékoztatott dr. Martossy György a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség szóvivője. A kis híján tragédiával végződő bűncselekmény ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló elkövetője az orvosszakértő szerint a cselekmény idején is elmezavarban szenvedett, ezért nem is fogta fel valójában, hogy mit tesz.

Nem lendült többé balta

Talán a betegséggel magyarázható, hogy a vádlott a szemrésznél kivágott sísapkát készített magának. Ezzel takarta arcát, de hogy lásson is, a sapkán kívülre vette fel szemüvegét. Egyik kezében baltával a másikban gázsprayt tartva lépett alvó anyja ágya mellé. Az asszony a zajra felébredt, ezért lánya lefújta a gázsprayval. Az azonban nem törte meg az anya ellenállását. Dulakodni kezdett az akkor számára még ismeretlen álarcossal. A földre kerültek, és a támadó háromszor sújtott le a baltával, de csak egyszer találta fejen áldozatát. Az életéért küzdő asszony megmeneküléséhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy erejét összeszedve imádkozni kezdett. Ez után ugyanis már nem lendült többé a balta. Az álarcos felhagyott az emberöléssel.

Felmentés és kényszergyógykezelés

A szóvivő szerint ennek köszönhető, hogy nem emberölési kísérlettel, hanem életveszélyt okozó testi sértés-sel vádolta meg a főügyészség az elkövetőt. A büntetőeljárást a bíróságon befejezik majd, ahol az ilyen cselekményért akár nyolc év szabadságvesztést is kiszabhatna a taláros testület. Amennyiben azonban a bíróság is megállapítja, hogy az anyját megölni szándékozó nő a cselekmény idején elmeállapota miatt büntetőjogilag nem volt beszámítható, felmentő ítélet születhet. Ugyanakkor azonban elrendelik az elkövető kényszergyógykezelését, ami akár élete végéig is eltarthat – mutatott rá a szóvivő.

Idézet dr. Martossy György: A szakértői megállapítás szerint a vádlott a cselekmény idején is elmebetegségben szenvedett