Imádjuk a londoni virágáruslány történetét. Mégis: mi a siker titka?

Akt.:
Czakó Julianna és Görög László a My Fair Lady előadásában
Czakó Julianna és Görög László a My Fair Lady előadásában
Miskolc – Nagyon büszkék vagyunk rá, fogalmaz Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, amikor arról kérdezzük, milyen érzés, hogy immár az 50. My Fair Lady-előadást tartják meg a napokban.

„A nagy szériák kapuja ez”, jegyzi meg, hiszen a színháztörténetben előfordul, hogy egy-egy darab 100–200 vagy még több előadást megél, főként a zenés darabok. Így akár az is előfordulhat, hogy ez megtörténik a My Fair Ladyvel is.

Mi lehet a siker titka? – kérdezzük.

– Szerethető a történet – válaszolja a direktor, aki egyben az előadás rendezője is. Magyarázza: közel áll a mai világunkhoz, fontos, hogy egy előadás a mára reflektáljon. Az, hogy a nyomorgó londoni virágáruslányról kiderül, hogy egy csiszolatlan gyémánt, és akiből Higgins professzor egy ragyogó ékszert farag, megfogja a nézőket. Hiszen mindannyian arra vágyunk, hogy felfelé törekedjünk, hogy kijussunk a fényre.

Kortárs hangok

Megjegyezzük, a miskolci előadást a kritika is jól fogadta. Egyrészt 2013-ban beválogatták a színházi TOP 40-be, másrészt Zsedényi Balázs (7óra7.hu színházi portál) azt nyilatkozta lapunknak: „Egy sok tekintetben idejétmúlt, klasszikus musicalt úgy vittek színre, hogy kortárs hangokat is meg tud pengetni”. A kritikus külön dicséri, hogy Eliza Doolittle-t Czakó Julianna játssza, aki „el tudja hitetni, hogy született Eliza”.

Béres Attila örömmel hallja az említett idézetet. Mint megjegyzi, valóban törekedett arra, hogy a kortárs hangok is megmutatkozzanak a formai megvalósításban, maisága a modern színházi nyelvre való törekvésben is megmutatkozik. Czakó Juliannával kapcsolatosan is tökéletesen egyetért a kritikussal.

Két színésznő

– Nagyon nehéz találni egy olyan színésznőt, aki hibátlanul el tudja énekelni a musical dalait és jó színész – mondja és hozzáfűzi, a miskolci színház nagy szerencséje, hogy két ilyen színésznővel is rendelkezik. A másik szereposztásban ugyanis Szabó Irén alakítja Elizát, aki ugyanolyan jó, de egy teljesen másfajta Elizát játszik, így valójában kétfajta My Fair Ladyje van a színháznak.

Béres Attilát arról is faggatjuk, hogy ő maga hányszor látta az előadást az eddigi 49-ből. Elárulja, az elejétől a végéig nem sokszor. Van viszont egy szokása: ha teheti, beül a kedvenc jeleneteire, vagy épp azokra, amikkel kevésbé elégedett.

– Sokat változott, csiszolódott az évek során – mondja. – De ez így van jól, ez a színház varázsa. Minden egyes elő­adás más és más, minden este új és új csoda születik.

„Ez a szerep egy kis ékszerdoboz”

– Nagyon jelentős szerep az életemben Eliza Doolittle – jegyzi meg Czakó Julianna. – Úgy is szoktam fogalmazni: a pályámat két részre osztom, egy Eliza előtti és egy Eliza utáni korszakra.

A színésznő magyarázatként hangsúlyozza, ez az első nagy, zenés szerepe, amikor az egész előadás az ő vállán nyugszik. A mai napig nagyon fontos számára.

– A szerep egy kis ékszerdoboz. Csak én tudom, hogy mikor melyik ékszer hol van, és mikor veszem ki belőle.

Czakó Julianna azonban a lelkünkre köti, hogy említsük meg Szabó Irén nevét is, hiszen nemcsak övé, hanem kettőjüké Eliza. És a Higgins professzort játszó Görög Lászlóét is, aki nélkül nem lenne olyan az előadás, amilyen. – Ugyanaz a várakozás, ugyanaz a lelkesedés jellemez az 50. előadás közelében, mint a legelején – hangsúlyozza. De azt is, hogy a szerep sokat érett, fejlődött benne. Csodás megélni, árulja el, hogy estéről estére mennyire szeretik a nézők.

Talán még jobb is olyankor játszani, vallja, amikor már sokadszor lépnek színpadra.

– Magabiztosabbak, játékosabbak vagyunk – mondja.

– Hajdu Mariann –

My Fair Lady, szereplők:

  • Henry Higgins: Görög László
  • Eliza Doolittle: Czakó Julianna/ Szabó Irén
  • Alfred P. Doolittle: Szegedi Dezső
  • Mrs. Pierce: Seres Ildikó/ Nádasy Erika
  • Pickering ezredes: Szatmári György
  • Mrs. Higgins: Máhr Ági / Kerekes Valéria Freddy Eynsford-Hill: Rusznák András, Mrs. Eynsford-Hill: Kerekes Valéria / Péva Ibolya Harry: Molnár Sándor Tamás Jammie: Cservenák Vilmos
  • Több szerepben: Simonfi Adrienn Islingtoni férfi: Hegedűs Richárd Kocsmáros: Osváth Tibor
  • Lord Boxington: Molnár Róbert​