Helyi közélet

2016.05.19. 22:06

Nekrológ: Kaján Tibor - „Humort nem lehet ordítva mondani”

Miskolc - Elment a legnagyobb magyar karikaturista, Kaján Tibor.

Miskolc - Elment a legnagyobb magyar karikaturista, Kaján Tibor.

Életének 95. évében elment a legnagyobb magyar karikaturista.

Olyan volt ő a magyar karikatúrában, mint Puskás Öcsi a labdarúgásban vagy Papp László az ökölvívásban. A maga műfajában a legnagyobb!

Kalász Tibor néven született Miskolcon, 1921. március 3-án. Iskolai tanulmányait a Hunfalvy János Reáliskolában kezdte el, s már itt felfedezték rajztehetségét.

A család Budapestre költözése után a Vörösmarty Reáliskola tanulója lett. Itt készített karikatúrát egyik tanáráról, mely ugyan elnyerte diáktársai tetszését, de a tanárét nem… Igazgatói megrovást kapott, s tanára azt mondta, hogy ilyen kaján alakra nincs szükség ebben az iskolában. Így lett aztán a „művészneve” Kaján. Származása miatt nem mehetett főiskolára, de a munkaszolgálatot megismerhette a háború alatt.

Az 1945-ben induló Ludas Matyi munkatársa lett, majd két évtized után az akkori főszerkesztővel, Tabi Lászlóval támadt konfliktusa miatt otthagyta a lapot. Ezt követően a „Tükör”, majd „Új Tükör” című lap munkatársa volt, de rajzai megjelentek a Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszabadság, Hócipő című lapokban is.

Elismerései között többek között a Munkácsy-díj, Kiváló művész, Érdemes művész, Aranytoll, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Prima Primissima díj szerepel. Néhány éve Kossuth-díjra is felterjesztették, de a hatalom nem ismerte el művészetét. Talán azért, mert ő a mindenkori hatalmat is kritizálta rajzaival…

Egykori iskolájának jogutóda, a Diósgyőri Gimnázium többször is rendezett kiállítást rajzaiból, legutóbb éppen ez év márciusában, a mester 95. születésnapjára.

Ars poeticáját így fogalmazta meg: „A vonalak csendesek, nincs bennük semmi tolakodó harsányság: humort nem lehet ordítva mondani. Szeretném munkáimat vonal gondolatoknak nevezni. Karikatúra annyiféle van, ahány nevetés létezik. Én a felismerés mosolyára pályázom”.Több alkalommal volt szerencsém vele találkozni személyesen is, és bár tudom, hogy soha nem leszek akkora karikaturista, mint ő, de a kezdetektől őt tartottam példaképemnek, a legnagyobbnak.

2010-ben megkapta Miskolc Város Pro Urbe díját, amit Budapesten adott át neki Káli Sándor akkori polgármester. A mellékelt fénykép is akkor készült…

- Mező István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában