Ilyen még nem volt: könyvtárbusz Miskolcon

Ilyen még nem volt: könyvtárbusz Miskolcon
Ilyen még nem volt: könyvtárbusz Miskolcon
Miskolc – A megyében két útvonalon is jár könyvtárbusz, október 9-én és 10-én, pénteken és szombaton viszont miskolci városrészek csendjét is felveri majd jellegzetes szignálja. Ekkor ugyanis ellátogat azokhoz a miskolciakhoz, akiknek nincs a közvetlen közelükben könyvtár.

Mi az a könyvtárbusz? – kérdezik sokan. Olyan, mint a versvillamos? Nem, a könyvtárbusz nem elsősorban busz, amin lehet olvasni is – hanem elsősorban könyvtár, aminek viszont van négy kereke, egy erős motorja és persze két kedves munkatársa.

Könyvtárbusz – Hámortól Szirmáig

Az Országos Könyvtári Napok keretében indul útjára Miskolcon ez a különleges járat, ami egy-egy órára áll meg a különböző városrészekben, és várja megállóiban az érdeklődőket. Mert hiába erős a miskolci fiókkönyvtári hálózat, és vannak könyvtárai egyes városrészeknek – például a Martin-kertvárosnak a Tompa Mihály, Diósgyőrnek a Petőfi Sándor, a Szentpéteri kapunak a József Attila –, Miskolc nagyváros, vannak még olyan területek, ahol nincs a közelben könyvtár.

Ezt orvosolja a könyvtárbusz. Most csak két napról van szó, de a kezdeményezés előremutató: szeretné ezt a szolgáltatást majd – az uniós pályázatok függvényében – menetrendszerűen is beindítani a városi könyvtár. Mi várja az érdeklődőket a buszon? Gyerekkönyvek, bestsellerek, újdonságok, internet. És természetesen a 100 forintos beiratkozási akció, ami vásárnapig tart még a „hagyományos” miskolci könyvtárakban is.

A könyvtárbusz menetrendje

október 9., péntek

  • 1. Komlóstető (Lomb utcai buszforduló): 10.00–11.00
  • 2. Hámor (Kohászati Múzeum és az ABC között): 11.30–12.30
  • 3. Pereces (Állomás tér): 13.00–14.00
  • 4. Bodótető (Dóczy utcai buszmegálló mellett): 14.30–15.30

október 10., szombat

  • 1. Szirma (Miskolci u. 56., áruház előtt): 10.00–11.00
  • 2. Hejőcsaba (Csabavezér u. 56., a régi gyógyszertár mellett): 11.15–12.15
  • 3. Görömböly (Szolártsik tér 4., közösségi ház mellett): 12.30–13.30
  • 4. Tapolca (Görömbölyi út – Szebeni utca találkozása): 13.45–15.00

– Csörnök Mariann, PR-munkatárs, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár –