Ilyen lakásra vágyunk

Akt.:
A legtöbb családban központi kérdés a lakótér
A legtöbb családban központi kérdés a lakótér - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A válaszokból világosan kiderül, a legtöbben – tízből több mint nyolcan – kertes házban szeretnénk élni.

A K&H által megkérdezettek 85 százaléka saját vagy a családjának a saját tulajdonú lakásában él, és mindössze kicsivel több mint egytizedük él bérleményben. A válaszokból az is kiderült, hogy a kertes és a 86 négyzetméteres ház a favorit a magyarok körében – áll a K&H biztos jövő indexében, amely többek között azt nézte, hol és mekkora lakásban élnének legszívesebben a megkérdezettek.

A mostaninál valamivel nagyobb lakásban élnének a magyarok, ha erre módjuk lenne: a 30–59 éves magyarok átlagosan 81 négyzetméteres ingatlanban élnek, viszont átlagosan 86 négyzetméterest tartanának megfelelőnek. Ez lényegében egy félszobával nagyobb alapterületet jelentene.

Nagyobbat szeretnének

Az egyedülállók és a kétfős háztartások nem vágynak nagyobb lakásra, az előbbiek átlagosan 58 négyzetméterrel, a kétfős háztartások pedig a 73-mal elégedettek. A háromfős családok viszont a mostani 79 négyzetméteres lakásukat 85, a négyfős háztartások pedig a 101 négyzetmétereset 106-ra cserélnék.

Jóval nagyobbat szeretnének viszont az ötfős családok, a meglévő 95 helyett átlagosan 121 négyzetméteres lakással lennének elégedettek. A felmérésből kiderül az is, hogy a legtöbben – tízből több mint nyolcan – kertes házban szeretnénk élni: egyharmaduk vágyik külvárosi, míg a megkérdezettek közel fele vidéki kertes házba.

A többség sajátban

A megkérdezettek döntő többsége saját, részben saját tulajdonú vagy a szülők, családtagok tulajdonában lévő ingatlanban él. A 30-asoknál a saját tulajdon aránya 53 százalékos, az ötvenéveseknél már 86. A válaszadók kicsivel több mint tizede lakik bérleményben, ennek aránya az életkor emelkedésével csökken, a harmincévesek 18 százaléka veszi ki más lakását, az ötvenéveseknél ez nem éri el a tízet.

A válaszokból kiderül, az érintettek több mint kétharmadának egyéb ingatlana nincs, a saját lakásban élők esetében is többségben vannak azok, akik nem rendelkeznek további ingatlannal. Minden hatodik embernek van olyan lakóingatlana, ahol más családtag él, ez leginkább a középső országrészben élőkre jellemző. Telke vagy mezőgazdasági földterülete 12 százaléknak van, ezekkel leginkább az 50-esek és a falvakban élők (18%) rendelkeznek. Nyaralóval vagy hétvégi házzal a megkérdezettek egy huszada rendelkezik, míg lakást mindössze 4 százalék – főképp a férfiak és a magasabb jövedelműek – adnak bérbe.

HBN