Illegálisan próbált hazajutni, de lebukott

Sok a hamis útlevél a határon
Sok a hamis útlevél a határon
Záhony, Tiszabecs – A napokban tizenhatan – 14 ukrán, 1 moldáv és 1 román állampolgár – kíséreltek meg hamisított úti okmányokkal Magyarországra utazni a Nyírbátori Határőr Igazgatóság záhonyi illetve tiszabecsi határállomásán.

Ellenőrzésük során az útlevélkezelők hamis vízumbélyegeket és tartózkodási engedélyeket találtak, de volt olyan útlevelek is, amelyekben átírták vagy kikaparták az ott szereplő adatokat. A határőrök a szabálytalankodókat minden esetben visszairányították Ukrajnába, átadták az ottani kollégáiknak valamint beutazási és tartózkodási tilalom elrendelésére tettek javaslatot.

Ellenőrzés nélkül akart átkelni

Illegálisan, az ellenőrzést megkerülve próbálta elhagyni az országot egy ukrán állampolgár a záhonyihatárátkelőn március 16-án. A forgalomirányító járőr a kilépő teherforgalmi sávon figyelt fel az ott bolyongó alakra, akinek ellenőrzése során nyilvánvalóvá vált; szabálytalanul érkezett hazánkba, ezért távozni is ugyanúgy akart.

Rendelkezett ugyan érvényes ukrán magánútlevéllel, de abban nem szerepelt a beutazását igazoló beléptető bélyegzőlenyomat. A személy ellen a határőrség munkatársai idegenrendészeti eljárást folytattak le, majd átadták a túloldali határőrizeti szerv munkatársainak. A személy ellen  5 év beutazási és tartózkodási tilalom elrendelésére tettel javaslatot.

 Körözés alatt állt a belépő

A beregsurányihatárátkelőn belépésre jelentkezett egy ukrán állampolgár 21-én, akiről az ellenőrzés során kiderült, hogy a Nyíregyházi Rendőrkapitányság körözi gépjárműlopás bűncselekmény elkövetése miatt.

Erőszakos nemi közösülés bűncselekmény elkövetése miatt volt körözés elrendelve az ellen a román állampolgár ellen, aki 14-én Csengersimánál akart hazánkba beutazni.

Eltűnés miatt indított körözést a Nyíregyházi Rendőrkapitányság egy magyar állampolgár ellen. A személyt 13-án fogta el a nyírbátorirendőrkapitányság és a Nyírség Határvadász Század közös járőre.

A körözött személyeket az elfogásukat követően a határőrök átadták a körözésüket elrendelő szerveknek.

– Dókáné Jászai Judit-