Illegálisan árult potencianövelők az üzletekben – RTL

Gyógyszert, koffeint és egy gyógyszerekben sem használt ismeretlen hatású anyagot is tartalmaztak azok a potencianövelők, amelyeket a szegedi egyetem szakemberei vizsgáltak.

10-ből csak kettő recept nélkül kapható potencianövelőben volt az, amit a tájékoztatóban írtak, azaz gyógynövény. Többnek engedélye sem volt, azokat illegálisan árulták az üzletekben – adta hírül a hétfő esti RTL Híradó. A készítmények nem gyógyszerek, csak étrend-kiegészítők, ezért elvileg csak növényi hatóanyagaik lehetnek. Elvileg. A vizsgált 10 szerből azonban 8-ban mást is találtak.

Hat esetben olyan szintetikus gyógyszer szennyezés volt jelen a termékben amely nem megengedhető további két termék közül az egyikben koffeint, a másikban pedig egy olyan növényi hatóanyag volt, ami nem lehet forgalomban, mert még nem vizsgálták be.

Zacher Gábor toxikológus szerint ezek a szerek nagyon súlyos szívproblémát, vese és májkárosodást okozhatnak. Azoknál pedig kiszámíthatatlan a hatásuk, akik más gyógyszereket is szednek.

Az étrend kiegészítőket jelenleg nem kell a gyártónak bevizsgáltatnia, ha bejelenti az Országos élelmezéstudományi intézetnek, megkapja az engedélyt. Ezen akar a kormány szigorítani decembertől. Egy negatív lista fog mellékletként a rendelethez kerülni amelyben a gyanús növényi származékok szerepelnek majd, amelyek nem lehetnek benne az érintett termékekben.

A szakemberek szerint komoly gond van több, fogyást segítő étrend-kiegészítővel is, legközelebb ezeket és az izomnövelőket vizsgálják majd a szegedi egyetemen.
– Független Hírügynökség –