Illegális lift végzett az idős asszonnyal

Még ajtaja sem volt a gyilkos liftnek, amely valósággal kettészelt egy idős asszonyt egy svábhegyi villában.

Az idős asszonyt csütörtökön érte a szörnyű baleset a Tóth Lőrinc utca egyik villájában: a hölgy a liftbe ugró kutyája után lépett, a szerkezet megindult lefelé, a liftszekrény és az akna közé préselve Erzsike nénit..

A felvonók üzemeltetésének körülményeit szigorú szabályok írják elő. Minden lift működtetését az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Kht. (ÉMI) engedélyezi.

Darabos Zoltán, az ÉMI Felvonó és Mozgólépcső Felügyeletének vezetője lapunknak kijelentette: az ominózus lift nem szerepel nyilvántartásukban, tehát engedély nélkül telepítették.

– A tulajdonos nem kért építési engedélyt a lift telepítéséhez – szögezte le a felügyeletvezető. – Valószínűleg őt és a kivitelezőt is felelősség terheli a balesetért.

Az utóbbi öt évben három halálos liftbaleset történt, két esetben szintén nem rendelkezett engedélyekkel a felvonó tulajdonosa. Ezzel ugyan sok pénz megspórolható, hiszen egy ilyen lift éves üzemeltetési költsége 100 ezer forint, a havi ellenőrzések 30-40 ezer forintot tesznek ki egy évre, és a tervezés, engedélyeztetés is százezrekbe kerül. Az emberélet azonban többet ér ezeknél – vélekedett Darabos Zoltán
.