Illegális kaviárt üldöztek földön és vízen Oroszországban

Egy közel két tonnányi fekete kaviárral megrakott hajót üldözött az orosz rendőrség hat órán keresztül a Jenyiszej folyón – adta hírül pénteken az ukrán Korreszpondent.net internetes hírújság.

Az orvhalászattal szerzett ínyencséget szállító hajó legénysége végül csak figyelmeztető lövések leadása után volt hajlandó megadni magát.

A hatóságokat péntek délelőtt értesítette az egyik Jenyiszej parti település elöljárója, hogy egy teherszállító folyami hajó a közeli természetvédelmi területen belül nagy mennyiségű, valószínűleg illegális eredetű halterméket rakodott be. A kiérkező rendőrök megtalálták a kikötőben a hajót, amelynek kapitánya azonban – a hatóság képviselőit megpillantva – parancsot adott az indulásra. Egy rendőr már majdnem elérte a fedélzetet, amikor a hajó kifutott, így a szerencsétlen egyenruhás a pallóról belezuhant a jeges vízbe, ahonnan végül sikerült kimenteni.

A Ladon nevű teherhajót végül hat órán keresztül tartó vízi és szárazföldi üldözés után sikerült kikötésre kényszeríteni, azt követően, hogy a krasznojarszki rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le. A kapitányt és a személyzetet a helyszínen letartóztatták. A hajó raktáraiban és hűtőkamráiban közel két tonna értékesítésre előkészített fekete kaviárt, valamint több mázsányi tokhalat foglaltak le. Oroszországban mind a tokhalak halászását, mind pedig a fekete ikra kitermelését és forgalmazását szigorú előírások szabályozzák, amelyek megsértéséért akár két évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak.