Illegális hulladék Csömörön – a hulladék gazdájának két hete van bizonyítani

A Csömörön lerakott hulladék gazdájának két hete van arra, hogy a zöldhatóságnál igazolja: valóban az engedélyben szereplő anyagokat helyezte el a település határában. A csömöri önkormányzat a törvényhozáshoz és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz fordul azért, hogy elérje a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szabályok szigorítását.

Vella Nándor, Csömör alpolgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, az a céljuk, hogy azonnal leállítható legyen a munka, ha felmerül, hogy nem az engedélyezett módon raknak le hulladékot. Azt akarják elérni parlamenti képviselőjükön keresztül, hogy visszatartó erejű szankciókat lehessen hozni a környezetkárosítók ellen.

A Csömör patakba hordott építési hulladék körül most értelmezési problémák is vannak. Az egyik szakhatósági engedélyen ugyanis a lerakható, úgynevezett inert anyag – homok, sóder, egyéb, ártalmatlan anyagok keveréke – helyett az inert hulladék kifejezést használják.

Egy 2001-es kormányrendelet szerint az inert hulladék olyan anyag – akár építési törmelék – amely vízben nem oldódik, vagy csurgalékának nincs környezetkárosító hatása. Nem megy át olyan fizikai, kémiai, vagy biológiai átalakuláson, aminek eredményeként a környezetet szennyező anyagok keletkezhetnek. Az inert anyag föld, sóder, vagy homok, tehát a talaj anyaga.

Szabó Sándor, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi felügyelőség igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az inert hulladékból ettől függetlenül előfordulhatnak kimosódások a talajba. Büntethetőség akkor áll fenn, ha a szállító nem az engedélyében foglalt anyagot rak le. Szabó Sándor elmondta, hogy a hulladék gazdájának két hete van, hogy dokumentumokkal bebizonyítsa, hogy az engedélyeknek megfelelő anyagot vitték ki a bányagödrökhöz.

Vella Nándor elmondta, hogy a beszállítást most megakadályozták, mert a területet félóránként ellnőrzik a rendőrök. A környező erdőket egy erdészeti szakember járja be, mert az önkormányzat információi szerint ide is raktak le hulladékot. Az alpolgármester elmondta, hogy a település határában lévő területet évente kétszer tisztítják, ilyenkor harminc teherautónyi szemetet is elhordanak onnan.

A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség egyébként megtiltotta Csömör külterületén a hulladék lerakását és eljárást indított az ügyben. Az eredeti engedélyt egyébként nem a zöldhatóság adta ki, hanem a Gödöllői Körzeti Földhivatal, és a Felügyelőség a Pest Megyei Földhivatalhoz fordult, hogy vizsgálják felül azt.