Illegális gyógyszerek – egyre többen veszik, a legtöbb készítmény hatástalan vagy veszélyes

Egyre több a hamis vagy illegális gyógyszer itthon – ez derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és a társhatóságok vizsgálatából. Még mindig listavezetők a potencianövelők, fogyókúrás szerek és a testépítők által használt anyagok, de egyre többször bukkannak szív-érrendszeri, fájdalomcsillapító valamint nyugtató készítményekre a feketepiacon. Pontos adat nincs arra, mennyi lehet ezek tényleges forgalma. A legtöbben titokban piacokon vagy az interneten szerzik be ugyanis a szereket. Az esetek nagy részében hatóanyag nélküli vagy akár mérgező anyagokkal szennyezett hamisítványokat adnak a hiszékeny vevőknek, akik nem gondolnak arra, hogy az életüket kockáztatják, ha beszedik ezeket – hangzott el egy csütörtöki konferencián, amelyet a gyógyszerbiztonságról tartottak Budapesten.

Magyarországon elsősorban a hamis potencianövelők és a testépítő hormonok jelennek meg a feketepiacon, de 2006-2007 között duplájára emelkedett a szív-, érrendszerre és 80 százalékkal nőtt az idegrendszerre ható elkobzott hamisítványok mennyisége idehaza. Pontos adatok nincsenek a tényleges forgalomról, mert csak elvétve derül ki, ha valaki ilyen szert vásárol, vagy szed be, még akkor is, ha beteg lesz tőle. Az emberek nem vallják be ugyanis, hogy ilyen készítmények állnak a tünetek mögött – mondta a Független Hírügynökségnek Szepezdi Zsuzsanna, az OGYI főigazgatója.

Ha valaki az interneten vásárol gyógyszert, szinte biztos lehet benne, hogy az illegális készítmény. Csak akkor engedélyezett a vény nélküli szerek forgalma a világhálón, ha egy konkrét gyógyszertár áll a weboldal mögött. Ha valaki ilyen anyagokat vesz be, számolnia kell azzal, hogy semmiféle kártérítést nem kap, ha a szertől beteg lesz, sőt a gyógykezelést is ki kell fizetnie – tette hozzá.

Zacher Gábor toxikológus főorvos úgy fogalmazott: az emberi butaság határtalan, ezt bizonyítja, hogy sokan felelőtlenül nyúlnak a bizonytalan eredetű gyógyszerekhez. Jó esetben nincs hatóanyag a hamis gyógyszerben, de az is lehet, hogy túl sok ilyet, vagy mérgező összetevőket tartalmaznak. Olyan esettel is találkozott már, amikor egy nem létező hatóanyagot kiáltottak ki csodaszernek vagy fogyókúrás szernek, esetleg hangulatjavítónak, és az emberi hiszékenységre alapozva, hatalmas üzletet csináltak ezek illegális forgalmazásából. De nem csak gyógyszereket, hanem már recepteket is lehet venni a feketepiacon – mondta a főorvos.