Illegális forrásból származó faimport Európában

Az Európai Unióba (EU) érkező faimport majdnem egyötöde illegális fakitermelésből származik – közölte kedden a Természetvédelmi Világalap (WWF), szigorúbb uniós szabályozást követelve a természetkárosító gyakorlat megszüntetésére. A WWF jelentése szerint a legtöbb illegálisan kivágott fa Oroszországból, Indonéziából és Kínából érkezik Európába.

Az illegális fakitermelés megszünteti az erdők védelmi funkcióját, növeli az olyan természeti katasztrófák esélyét, mint az árvizek és földcsuszamlások, és erősíti a globális felmelegedést – magyarázta a szigorúbb szabályozást követelő WWF erdőgazdálkodással foglalkozó szakembere. Anke Schulmeister felhívta a figyelmet arra is, hogy az illegális fakivágások lejjebb nyomják a faárakat, ezzel gazdasági károkat is okoznak.

A WWF adatai szerint 2006-ban nagyjából 30 millió köbméternyi engedély nélkül kivágott fa, vagy fatermék érkezett az Európai Unióba, ami megegyezik Lengyelország éves fakitermelésével. Európában a jelentős papíriparral rendelkező Finnország mellett, főleg Németország, Nagy-Britannia és Olaszország számít a legnagyobb felvásárlónak.

A természetvédelmi világszervezet szigorúbb, európai szintű szabályozást követel az EU-tól, és komoly bírsággal sújtanák azokat, akik nem tudják bizonyítani, hogy a felvásárolt fa legális forrásból származik.