Illegális bevándorlás – Újabb incidensek történtek Németországban

Akt.:
Berlin, 2015. augusztus 26., szerda (MTI) – Németországban szerdára virradóra három kisebb incidens történt a menekültválsággal összefüggésben, délután pedig tűz ütött ki egy berlini tornacsarnokban, amely mellett több száz menedékkélő él.

A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Parchimban két férfi behatolt egy menedékkérőket befogadó állomás területére, egyikük egy 20,5 centiméteres pengéjű késsel a kezében. A rendőrség közleménye szerint az állomás lakói riasztották a biztonsági őröket, mire a két férfi elmenekült. A rendőrség előállította őket, mindketten részegek voltak. Rendbontás és a fegyvertartásról szóló törvény megsértése miatt indult ellenük eljárás.

A szászországi Lipcsében egy maszkot viselő ismeretlen férfi megpróbált felgyújtani egy épületet, amelyet menedékkérők befogadására készítettek elő. Az eset szemtanúi azonnal riasztották a tűzoltókat, így nagyobb kár nem keletkezett.

Ugyancsak Lipcsében egy menekültszálláson összeverekedett egy szíriai és egy marokkói csoport. Egy ember megsebesült. Az összetűzés oka egyelőre ismeretlen. A hatóságok öt ember ellen indítottak eljárást.

Szerdán délután tűz ütött ki Berlinben egy korábbi ideggyógyászati klinika területén egy rossz állapotban lévő tornacsarnokban. A telken álló épületekben 900 menedékkérő él. A csarnokban nem akartak menedékkérőket elhelyezni, és meglehet, hogy a tűznek nincs köze a menekültválsághoz.

A városvezetés és a tornacsarnok üzemeltetője szerint “nem lehet kizárni a szándékos gyújtogatást, de valószínűbbnek tűnik, hogy valami más okozta a tüzet” – nyilatkozott az RBB regionális közszolgálati médiatársaságnak Mario Czaja, a tartományi rangú főváros kormányának (szenátus) szociális ügyekért felelős tagja (szenátora).

Németországban számos gyújtogatás történt az utóbbi hónapokban menedékkérők elhelyezésére előkészített, még lakatlan ingatlanokban, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy az önkormányzat ne tudjon menedékkérőket költöztetni az adott környékre.

Kedden a Berlin melletti, Brandenburg tartományi Nauenben égett le egy sportcsarnok, ahol a héten 130 menedékkérőt akartak elhelyezni. Szerdán a brandenburgi belügyminisztérium közölte, hogy a szakértői vizsgálat megállapítása alapján szándékos gyújtogatás történt, és az indíték minden bizonnyal az idegenellenesség.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s