Illegális bevándorlás – Több száz migráns érkezett Szabadkára

Szabadka, 2015. szeptember 5., szombat (MTI) – Több száz migráns érkezett szombaton Szabadkára. A legtöbben a késő délutáni és esti órákban értek a szerb-magyar határhoz közeli városba.

A helyi buszpályaudvar jegypénztárosa az MTI tudósítójának elmondta: az utóbbi néhány héten minden nap ekkora tömeg van a szabadkai állomáson. A migránsok Belgrádból érkeznek, és autóbusszal vagy gyalog folytatják útjukat Magyarkanizsa felé, illetve taxival indulnak meg a zöldhatár irányába.

A szerb fővárosból szombaton 24 óra alatt több mint harminc jármű indult a migránsokkal Szabadkára, további 25 pedig a szintén a határhoz közeli Magyarkanizsára.

Szabadkára este nyolc után öt autóbusznyi migráns érkezett, akik csatlakoztak ahhoz a több száz emberhez, aki a pályaudvaron húzta meg magát. A migránsok arra várnak, hogy a következő járat elinduljon, vagy hogy elálljon az eső, és útra kelhessenek. A hangosbemondó folyamatosan közli a Magyarkanizsára és Horgosra induló buszok indulási idejét.

Egy afgán férfi elmondta, hogy Németországba készül, ahol munkát akar vállalni. Hozzátette: országában a háború miatt nincs munka és nincs jövő sem. Családjával indult útnak, az út pedig viszontagságos volt – részletezte. Egy fiatal afgán férfi pedig tanulni szeretne Svédországban, s miután helyreáll a béke országában, hazatérne. Egy középkorú szíriai utazási ügynök úti célja is Németország. Családtagjai Szíriában, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában vannak, ő pedig Nyugat-Európában próbálna szerencsét – mondta az MTI tudósítójának.

A hivatalos adatok szerint csak az idén több mint 120 ezer migráns vonult át Szerbián. Szíriából Törökországon, Görögországon és Macedónián keresztül jutnak Szerbiába, ahonnan Magyarországon át indulnak a nyugat-európai országok, elsősorban Németország, Ausztria és Svédország felé. A migránsok legnagyobb áradata általában a hét végén várható, ilyenkor egy nap alatt 3-4 ezernél is többen lépik át a macedón-szerb határt, és indulnak meg a szerb-magyar határ felé.

– MTI, Markovics Annamária –