Illegális bevándorlás – Több mint 360 ezren lépték át illegálisan a határt idén

Akt.:
Budapest – Január elsejétől hétfő éjfélig 366 409 ember ellen intézkedtek a magyar rendőrök illegális határátlépés miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Gál Kristóf elmondta: a hétfői 8702 illegális határátlépésből 8633 a horvát oldalról, 68 a szerb oldalról történt.

Határzárral kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt a rendőrség szeptember 15-étől hétfő éjfélig 696 emberrel szemben rendelt el nyomozást, ebből 22 ellen határzár rongálás, 674 ellen pedig határzár tiltott átlépése miatt – tette hozzá.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal általános főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a dublini eljáráshoz tartozó megkeresések száma a nyolcszorosára emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, idén eddig több mint 32 ezer ilyen megkeresés érkezett. Hozzávetőlegesen az esetek 80 százalékában el kell ismernünk a felelősséget, vagyis azt, hogy a magyar hatóságok felelősek a menedékjogi kérelem lefolytatásáért – mondta.

Kiss Attila közlése szerint három tranzitzóna működik az országban: Röszkén, Tompán és Beremenden. A letenyei tranzitzóna kialakítása készen van, a kormány döntésén múlik, hogy megnyílik-e – fűzte hozzá. Ezen felül, a befogadóállomások kapacitása összesen 1500 fő, jelenleg 630-an tartózkodnak ezekben – mondta.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s