Illegális bevándorlás – “Taxisháború” az osztrák-szlovén határon

Akt.:
Illegális bevándorlás - "Taxisháború" az osztrák-szlovén határon
Illegális bevándorlás - "Taxisháború" az osztrák-szlovén határon - © Fotó: heute.at
Spielfeld – “Taxisháború” tört ki a Sentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelő osztrák oldalán a stájerországi és a bécsi taxisok között, ugyanis előbbiek szerint a fővárosiak nem jogosultak a menekültek fuvarozására a szlovén határtól – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A hatóságok úgy tettek igazságot az ellenérdekelt felek között, hogy valamennyi taxist elzavarták a határállomásról, így most a fuvarozók – csaknem száz kocsival – a határtól távolabb “vadásznak” kuncsaftokra. Eközben tettlegességig fajult a dolog, dulakodásra is sor került.

spf

Migránsok az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldalán 2015. október 24-én. | MTI Fotó: Varga György

A stájer taxisok elmondták, hogy korábban a hatóságok hívták a határra őket, mert nagy volt az igény a szolgáltatásra és különben sem győzték elszállítani a határról az embereket.

Ezzel egy időben hatósági árat is szabtak a rendőrök: egy bécsi fuvar árát, az utasok számától függetlenül 420 euróban, egy salzburgiét pedig 550 euróban határozták meg. Ezt úgy tartatták be a hatóságok, hogy a menekültek a rendőrnek fizettek a megbeszélt fuvarért és ő adta oda a pénzt a taxisoknak. Ugyanakkor a határtól távolabb garázdálkodnak taxis hiénák, akik a hatósági árnál jóval több pénzt kérnek a menekültektől – mondták el.

spf2

Migránsok buszra szállnak az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldalán 2015. október 24-én. | MTI Fotó: Varga György

A stájer taxisok szerint azt is megszabták, hogy csak Stájerországban működő taxi szállíthatja a menekülteket, ám a bécsiek megjelenésével most ők is kiszorultak az üzletből.

A taxisok továbbra is kitartanak, mert azt remélik, hogy a hatóságok feloldják a zárlatot.

spf3

Migránsok a szlovén Sentilj és az ausztriai Spielfeld közötti határátkelőhely szlovén oldalán 2015. október 24-én. | MTI Fotó: Varga György

Eközben nyoma sincs az elmúlt napok káoszának a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél. Olajozottan zajlik a menekülttranszportok átzsilipelése Ausztriába. Az osztrák oldalon felállított kordonok között türelmesen várakoznak arra a migránsok, hogy buszra szállhassanak és elinduljanak az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadóállomások felé. A buszok is ingajáratban közlekednek.

A rendszer annak ellenére zavartalannak tűnik, hogy egyre érkeznek a migránsok a szlovén oldalon, Sentiljben található táborba, és több ezren várják ott, hogy továbbindulhassanak – tapasztalta az MTI tudósítója.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s