Helyi gazdaság

2011.07.12. 15:02

Londoni elemzők: a magyar dezinfláció ellenére még marad az MNB-kamat

London  (MTI) - A vártnál ismét jóval alacsonyabb magyarországi inflációs adatok ellenére egyelőre nem várható kamatcsökkentés az MNB részéről, mivel a magyar jegybank nem csupán az infláció fő mozgatóerejét adó élelmiszerárakra figyel - vélekedtek a keddi adatismertetés után londoni felzárkózó piaci elemzők.

London  (MTI) - A vártnál ismét jóval alacsonyabb magyarországi inflációs adatok ellenére egyelőre nem várható kamatcsökkentés az MNB részéről, mivel a magyar jegybank nem csupán az infláció fő mozgatóerejét adó élelmiszerárakra figyel - vélekedtek a keddi adatismertetés után londoni felzárkózó piaci elemzők.    A KSH keddi bejelentése szerint a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

    Az MTI által a júniusi inflációs számok keddi ismertetése előtt kérdezett nagy citybeli házak felzárkózó térségi szakértői 3,7-4,1 százalék közötti előrejelzéseket adtak a múlt havi éves inflációra. A prognózisok átlaga 3,81 százalék volt.

    Májusban 3,9 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon, és már az az ütem is jóval elmaradt az akkori várakozásoktól.

    A londoni konszenzusnál ismét számottevően lassabb júniusi inflációs adatok keddi ismertetése után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport citybeli befektetési részlegének felzárkózó piaci szakértői úgy vélekedtek, hogy miután a korábbi ársokkok hatása most már elenyészőben van, és a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció közelebb került a 3 százalékos célhoz, "mélyülhet" a megosztottság az MNB monetáris tanácsában. A "galamb" alapállású tagok ugyanis most már monetáris enyhítést pártolhatnak, különösen akkor, ha a hazai és a globális előremutató jelzőszámok gyengülésének hatása lassuló hazai gazdasági növekedésben mutatkozik meg.

    A Goldman Sachs londoni elemzői ugyanakkor keddi kommentárjukban közölték, hogy továbbra is a jelenlegi 6,00 százalékos MNB-alapkamat fenntartását várják, mivel szerintük a magyar jegybank a mélyülő euróövezeti válság közepette a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmakat még mindig az inflációs és a növekedési kilátások elébe helyezi, és a magyar háztartások pénzügyi mérlege továbbra is érzékeny az esetleges forintgyengülésre.

A forint gyengülésével

    A Goldman Sachs londoni elemzői közölték, hogy a következő fél évre egyébként is a forint gyengülésével számolnak, mivel szerintük a devizaalapú adósságok leépítési folyamata középtávon nyomást gyakorol a forintárfolyamra, az euróövezeti költségvetési helyzettel kapcsolatos bizonytalanságok pedig már rövidebb távon is gyengébb forintot eredményezhetnek.

    A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a keddi adatismertetés utáni kommentárjukban kiemelték, hogy a magyar inflációs adatok egymás után másodszor maradnak el jelentős mértékben az előrejelzésektől, és a júniusi számsor hatására valamelyest enyhülhetnek az erőteljes külső inflációs nyomás folytatódásával kapcsolatos félelmek.

    A Morgan Stanley citybeli elemzői szerint ugyanakkor a közép-kelet-európai térség jegybankjai közül "az MNB a legérzékenyebb a külső környezetre", és az inflációs kilátás önmagában nem elégséges feltétele a magyar monetáris pálya módosításának.

    Éppen ezért a jelenlegi szeszélyes kockázati környezetben, és tekintettel az euróövezeti járványveszélyre, az MNB-nek minimális a kamatcsökkentési mozgástere, függetlenül attól, hogy milyen kedvezően alakulnak az élelmiszerárak - vélekedtek keddi kommentárjukban a Morgan Stanley londoni elemzői.

    A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői a keddi inflációs adatismertetés után közölték, hogy jóllehet korábban vártak "kisebb" MNB-kamatemeléseket az idei év utolsó és a jövő év első negyedében, most már azonban "belátható ideig" a jelenlegi kamatszint fenntartására számítanak.

    A cég londoni elemzői hozzátették: szeptemberre, "4 százalékhoz közeli" szinten várják az éves inflációs ütem tetőzését, és az idei év végére "3,5-4 százalék közötti" éves összevetésű inflációt valószínűsítenek.

    A JP Morgan korábbi előrejelzéseiben még az szerepelt, hogy az idei magyarországi infláció szeptemberben 4,4 százalékos tizenkét havi ütemmel tetőzik, és az idei év végén 4 százalékos lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!