Illegális bevándorlás – Szlovák ellenzéki párt szerint őrültség az Európai Bizottság terve

Pozsony – Az európai projektet veszélyeztető őrültség az Európai Bizottság (EB) szolidaritási hozzájárulásról szóló javaslata, amelyet egyértelműen el kell utasítani – vélekedtek a szlovák törvényhozás második legerősebb ellenzéki csoportosulásának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomnak a képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Az EB javaslatáról a szlovák kormány már szerdán elutasító álláspontot fogalmazott meg.
“Az EB javaslatát el kell utasítani. Az nem jó, nem szolgálja sem a menedékkérők, sem a tagországok és az Európai Unió (EU) javát” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Jozef Viskupicnak, az OLaNO parlamenti képviselőjének szavait.

Jozef Viskupic szerint az EB, ilyen és ehhez hasonló javaslatokkal csak az euro-szkepticizmus erősödéséhez járul hozzá. Veronika Remisová, a mozgalom egy másik képviselője az EB javaslatát őrültségnek nevezte, szerinte az csak az extrémizmus térnyerését erősíti.

Branislav Skripek, a mozgalom európai uniós képviselője a témával kapcsolatban leszögezte: a menekültpolitikának és a migránsok befogadásáról szóló döntéseknek tagállami hatáskörben kell maradnia “Úgy tűnik, mintha az unió bírságolni akarná a tagjait” – jegyezte meg Skripek, aki szerint az úgynevezett “szolidaritási hozzájárulás” lehetetlen helyzetbe hozná az érintett tagországokat.

Az EB javaslatát Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után a valós helyzetet figyelmen kívül hagyó visszalépésként jellemezte és elutasította. “Egyenesen kimondom most is, hogy Szlovákia nem fogja támogatni ezt a javaslatot” – szögezte le Robert Kalinák.

Az EB szerdán fogadta el azt a javaslatot, amely szerint menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában. A brüsszeli testület ezzel az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot.

MTI – Starovic Tibor