Illegális bevándorlás – Szijjártó: elfogadhatatlan a “mini-Schengen” ötlete

Budapest – Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan az úgynevezett “mini-Schengen” ötlete, mert azok az országok maradnának ki belőle, amelyek “erőnek erejével” próbálnak megfelelni a schengeni övezet előírásainak.

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta: ha igazak az ezzel kapcsolatos sajtóhírek, akkor azok az országok – a Benelux államok, Németország, Ausztria, esetleg Franciaország – hoznának létre egy “miniközösséget”, amelyek arra biztatták az embereket, hogy a schengeni szabályok semmibevételével menjenek oda.

Azok az országok pedig, amelyek “erőnek erejével” próbálnak megfelelni a schengeni zóna előírásainak, kimaradnának belőle.
Közölte: Görögország jelenleg nem felel meg az Európai Unió határőrizeti kötelezettségének.

Valóban nehéz megfelelni a schengeni zóna előírásainak, ha naponta “6-10 ezer illegális bevándorló” érkezik egy több ezer kilométeres tengeri határon – tette hozzá -, de nem lehetetlen feladat, ezért a görögöknek kérniük kellene az EU segítségét a határok védelméhez.

Úgy fogalmazott: ha nem teszik, reális az a veszély, hogy “a schengeni zóna déli határa Görögország déli határáról Görögország északi határára” kerül át, mert azzal, hogy Macedónia megerősítette a határőrizetet, és nem engedi be a gazdasági bevándorlókat, szigorúbb lett az ellenőrzés a görög-macedón határon, mint az “igazi” schengeni határon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Macedónia nem EU-tagként megmutatja, fontosnak gondolja “Európa és az Európai Unió védelmét”, azonban a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartaná, ha az unió igazi, déli határát védenék egy EU-s erő létrehozásával.

– MTI –