Illegális bevándorlás – Szijjártó: a magyar emberek biztonsága nem alku tárgya

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Lukás Parízek szlovák külügyminisztériumi államtitkár (k) és Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter (j) beszélget a V4-ek és a Keleti Partnerség országainak külügyminiszteri találkozóján Prágában 2016. május 4-én.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Lukás Parízek szlovák külügyminisztériumi államtitkár (k) és Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter (j) beszélget a V4-ek és a Keleti Partnerség országainak külügyminiszteri találkozóján Prágában 2016. május 4-én. - © MTI Fotó: KKM
Prága – A magyar emberek biztonsága nem alku tárgya – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Prágában, a visegrádi négyek (V4) és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek tanácskozása után az MTI-nek nyilatkozva.

Szijjártó Pétertől az MTI azt kérdezte, mi a véleménye arról, hogy az Európai Bizottság feltételesen vízummentessé tenné a török állampolgárok beutazását az Európai Unióba.

“Az EU területére csak az az ország kaphat vízummentességet, amely minden létező követelménynek megfelel, hiszen az európai emberek, köztük a magyar emberek biztonsága nem lehet alku tárgya” – szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy “az EU hitelességét veszélyeztetnénk, ha most Törökország előbb kapna vízummentességet egy alku miatt, mint Grúzia és Ukrajna”. Rámutatott arra, hogy míg Grúzia és Ukrajna évek óta próbálja teljesíteni a vízummentesség feltételeit, addig Törökország a menekültügyben Brüsszellel kötött megállapodás alapján jutna vízummentességhez.

Hasonlóan fogalmazott Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter is. “Törökországnak csak akkor lenne szabad megadni a vízummentességet, miután teljesítette az összes ezzel összefüggő feltételt” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője a prágai tárgyalások utáni sajtóértekezleten.

“Grúzia és Ukrajna teljesítette a feltételeket, ezért a vízummentességet megérdemlik” – vélekedett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szintén a sajtóértekezleten.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s