Illegális bevándorlás – Szakértő: Magyarországnak jogi kötelezettsége megvédeni a schengeni határokat

Budapest, 2015. szeptember 15., kedd (MTI) – Magyarországnak az uniós jog szerinti kötelezettsége védeni, illetve kontroll alatt tartani a schengeni határokat, és ugyanígy a migránsok regisztrálását is uniós jogszabály írja elő – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének adjunktusa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Tóth Norbert közölte: a határvédelmi kötelezettség mint uniós és schengeni tagállamot Görögországot is terheli, de állandó politikai és gazdasági válsága miatt “szemmel láthatóan ennek nem tud eleget tenni”. Az uniós jog szerint ha az érintett tagállam kéri, akkor lehet küldeni gyors reagálású határvédelmi csapatokat a helyszínre, azonban egyelőre nem került nyilvánosságra olyan információ, hogy Görögország ezt kérte volna.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőn Brüsszelben, az uniós tagállamok belügyminisztereinek tanácskozásán felmerült, hogy Görögország nem biztonságos országnak számíthat, a szakértő azt mondta: bizonyos tagállamok bizonyos bírói fórumai egyedi döntésekben már korábban is hoztak már ilyen határozatot más uniós tagállammal kapcsolatban.

“Nem ez az ideális állapot, de nem példa nélküli” – jegyezte meg Tóth Norbert.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s