Illegális bevándorlás – Spanyolországba szállítják a migránsokat az Aquarius fedélzetéről

Illegális bevándorlás – Spanyolországba szállítják a migránsokat az Aquarius fedélzetéről
© Fotó: AFP / SOS Méditerranée / Karpov
Róma/Párizs/Madrid – Rendeződött az Aquarius civil mentőhajó utasainak sorsa: a 629 migránst olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket – jelentette be kedden a hajót működtető SOS Méditerranée civil szervezet. Közben a legmagasabb szinten éles vita bontakozott ki Róma és Párizs között a hajó sorsáról, illetve a migránsok befogadásáról.

A mentőhajót üzemeltető egyik civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közölte, hogy Róma két hajót küld a térségbe. Ezek átveszik a Földközi-tengerből kimentett migránsok egy részét, majd az Aquariussal együtt elindulnak a spanyolországi Valenciába.

Az MSF kifogásolta, hogy a kimerült embereknek így további négy napot kell kibírniuk a tengeren.

Madrid hétfőn felajánlotta: fogadja az Aquariust, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak területükön.

Humanitárius vészhelyzet előtt álltunk – jelentette ki Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes. Calvo reagálásra szólította fel az Európai Uniót, véleménye szerint a közösségi intézményeknek a kibocsátó országokban kell segítséget nyújtaniuk.

A probléma nemcsak Olaszországé vagy Görögországé, hanem az egész Európai Unióé – mondta korábban újságíróknak Josep Borrell külügyminiszter, aki szimbolikus gesztusnak nevezte az Aquarius hajó fogadását, amely szavai szerint Pedro Sánchez kormányfő személyes és közvetlen döntése volt. Mint mondta, a nemzetközi jog alapján Spanyolországnak ilyen esetben kötelessége segítséget nyújtani. Hangsúlyozta: rendkívüli helyzetről van szó, és nem tart attól, hogy a lépés ösztönzőleg hatna az illegális bevándorlásra.

A hajót Valencia kikötőjébe várják, amely mintegy 1500 kilométerre van jelenlegi tartózkodási helyétől.

Valencia mellett összesen mintegy 200 spanyol település ajánlott együttműködést az Aquariuson tartózkodók befogadásához – közölte a spanyol sajtó.

Emmanuel Macron francia államfő elítélte az olasz kormány “felelőtlenségét és cinizmusát”, amiért nem fogadta a migránsokat szállító Aquariust – közölte Benjamin Griveaux kormányszóvivő. A francia elnök “fontosnak tartotta, hogy emlékeztessen a tengeri jogra”, amely előírja, hogy “vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie”.

Macron üdvözölte Spanyolország bátorságát, amiért végül felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust.

“Elfogadhatatlan az olasz kormány viselkedése, és ahogy politikai célokra használta fel (a helyzetet)” – mondta a kormányszóvivő.

Macron egyébként pénteken munkaebéden fogadja Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy előkészítsék az európai uniós állam- és kormányfők június 28-29-i találkozóját a migrációs helyzetről.

A kormányszóvivő elmondta: Franciaország nem volt tétlen az elmúlt 24 órában, folyamatosan egyeztetett a máltai, a spanyol és az olasz döntéshozókkal. Emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron a kezdetektől ugyanazt az irányvonalat követi a migrációs kérdésben, amelynek kulcsszavai a határozottság és a humanizmus, s amelyet Franciaországban jobb- és baloldalról egyaránt támadnak. “De ez az irányvonal, amelyet kitűztünk és amelyet végig tartani fogunk” – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

“A hajó 25 tengeri mérföldre van a szíciliai partvidéktől és 27-re Máltától, tiszteletteljesen kérjük az olasz hatóságokat gondolják át álláspontjukat” – üzente az olasz vezetésnek Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Az olasz miniszterelnöki hivatal ezt követően közleményt bocsátott ki “megdöbbentőnek” nevezve a franciaországi kijelentéseket. A közlemény szerint “Itália nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket”. A kormánypalota hangsúlyozta, hogy az olasz kormány soha nem hagyta magára az Aquariuson tartózkodókat, akiket az első pillanattól kezdve az olasz parti őrség hajói kísértek és segítettek. Olaszország felajánlotta, hogy a várandós nők, gyerekek és orvosi ellátásra szorulók leszállhassanak, a hajóról, de az Aquarius ezt elutasította, ami arra utal, hogy a hajón “nem volt vészhelyzet” – vélte az olasz fél. A közlemény megjegyezte, hogyt Málta nemet mondott az együttműködésre, Spanyolországból érkezett precedens nélküli szolidaritási gesztus.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter német kollegájával, Horst Seehoferrel egyeztetett telefonon az európai migrációról – közölte a római belügyi tárca.

A közlemény szerint Salvini és Seehofer között teljes összhang mutatkozott, ami a biztonsági és migrációs politikát illeti. Róma és Berlin közös javaslatot készül bemutatni az EU állam- és kormányfőinek június végi találkozóján Európa külső határai védelmének biztosítására “további időhúzás nélkül” – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy az új olasz miniszterelnök nem engedi kikötni a migránsokat szállító hajókat. “Végre” – kommentálta a hírt, úgy értékelve: visszatért az eddig hiányzó akarat Olaszországban a tengeri határok megvédéséhez, ami változást hozhat az európai migrációs politikában. Egyúttal mindenben támogatásáról biztosította az új római kormányt.

Pellegrini úgy vélte: nemet kell mondani arra, hogy európai pénzből drága mentőrendszert építsenek ki, hogy mindenki, aki vízre száll, számíthat rá, hogy kimentik és automatikusan az EU területére szállítják. Meg kell határozni, mi lesz azokkal, akik illegálisan, a tengeren át akarnak Európába jutni – közölte. Hozzátette: az olasz reakció (amely megtiltotta a hajó kikötését) csak a kezdet volt, a külső határvédelem megerősítésére van szükség.

– MTI –