Illegális bevándorlás – Simicskó: emberfeletti tempóban halad a kerítésépítés a horvát határszakaszon

Akt.:
Zákány, 2015. szeptember 30. Simicskó István honvédelmi miniszter (b2) és Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke (b) a gyorstelepítésű drótakadálynál a magyar-horvát határon, Zákány és Botovo között 2015. szeptember 29-én.
Zákány, 2015. szeptember 30. Simicskó István honvédelmi miniszter (b2) és Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke (b) a gyorstelepítésű drótakadálynál a magyar-horvát határon, Zákány és Botovo között 2015. szeptember 29-én. - © MTI Fotó: Varga György
Budapest, 2015. szeptember 30., szerda (MTI) – Emberfeletti tempóban halad a kerítésépítés a horvát határszakaszon – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornának, miután a magyar-horvát határnál lévő Gyékényesnél terepszemlét tartott a határzár építésénél.

Simicskó István az M1-nek úgy nyilatkozott: a katonák és a rendőrök gőzerővel dolgoznak. Megjegyezte: a kerítésépítés szempontjából ez egy nehéz szakasz, de munkagépek segítségével igyekeznek a lehető leggyorsabban elkészülni a határzárral.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Simicskó István Benkő Tibor vezérkari főnökkel tájékozódott az ideiglenes biztonsági határzár eddig elkészült munkálatairól, a katonák elhelyezési és ellátási körülményeiről, valamint a rendőrség munkájában részt vevők tevékenységéről. A Gyékényes térségében tett látogatás során a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök a határzár építésével és az egyéb feladatokkal kapcsolatos további teendőket is meghatározta.

Közleményük szerint a látogatást követően a honvédelmi miniszter úgy vélekedett: “katonáink rendkívül nehéz terepen dolgoznak, ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy nagy odaadással, tisztességesen végzik munkájukat”. A HM közlése szerint a katonák ellátásáról, munkakörülményeiről jó tapasztalatot szerzett miniszter.


zakany2

Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Piros Attila Somogy megyei rendőrfőkapitány a gyorstelepítésű drótakadálynál a magyar-horvát határon, Zákány és Botovo között 2015. szeptember 29-én. | MTI Fotó: Varga György


“Minden magyar ember büszke lehet katonáira, akik azért dolgoznak, hogy az emberek biztonságban élhessék hétköznapjaikat” – idézte a HM Simicskó István szavait, aki emellett tiszteletre méltónak nevezte, hogy a katonák “a kialakult válsághelyzetben nem a laktanyákban vannak, hanem védik az ország határait”.

A magyar-horvát határon szeptember 18-ára virradó éjszaka kezdődött meg az ideiglenes műszaki határzár építése. Aznap reggel a Kossuth Rádióban, a 180 percnek adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kerítést 41 kilométeren építik ki.

– MTI –