Sport

2015.10.02. 00:02

Városok közötti íjászverseny Tégláson

Emőd, Nyékládháza, Téglás - Nemrégiben - szeptember 26-án - immár másodszor rendezték meg Tégláson a Városok közötti íjászversenyt, amelyen megyénket két település: Nyékládháza és Emőd képviselte.

Emőd, Nyékládháza, Téglás - Nemrégiben - szeptember 26-án - immár másodszor rendezték meg Tégláson a Városok közötti íjászversenyt, amelyen megyénket két település: Nyékládháza és Emőd képviselte.

A ritka sport „csemegéről” Turi Róbert az Emődi Főnix Íjász Egyesület vezetője tájékoztatta lapunkat.

- A versenyen való indulás feltétele az volt, hogy a városok a nevezési díjat (20.000 Ft) átutalják a viadal rendezőinek, a versenyzők rendelkezésére bocsássák a város zászlaját, illetve mind az öt nevező korhű viseletben jelenjen meg. - mondta Turi Róbert.

Az időjósok nem tévedtek. Már az oda úton is szakadt az eső, ki is tartott a verseny végéig, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ennek ellenére az előzőleg nevezett csapatok közül senki sem maradt otthon, derekasan állták az égi áldást!

A csapatok terv szerint felvonultak városuk zászlajával, a menetet szarukürtök hangja kísérte. Ezután következett volna a vezér fogadása, egy kisebb ceremónia keretében, de az eső miatt ez (is) elmaradt, így Téglás Város Polgármestere köszöntötte megjelenteket. A magyar és a székely himnusz elhangzása után megkezdődött a verseny.

- Volt sok mozgó cél, olyan is amit azzal nehezítettek, hogy időre kellett leadni meghatározott számú lövést, ami feszélyezi kissé az íjászt – folytatta Turi Róbert. - Mindenkinek megvan a saját megszokott tempója, ráhangolódik a célra, itt azonban ki kellett lépni a kényelmi zónánkból, le kellett győzni az oldás kényszert. Igaz, épp ettől volt élvezetes és változatos az egész verseny. Volt cél, ami távolodott tőlünk, voltak amelyek különböző magasságokban, különböző gyorsasággal és különböző irányban mozogtak. Ezek alaposan próbára tették a mezőnyt. A távolságok is szokatlanok voltak, 10 métertől 50 méterig kerültek kihelyezésre a célok. A tutaj volt a rémálom”, ami valójában egy kötelekkel fákhoz erősített fatákolmány volt, amire ráállva megállás nélkül izgett - mozgott a versenyzők alatt a levegőben, a célzást nagyban megnehezítve.

Miután minden célt leküzdöttek az íjászok a viselet szépségverseny következett. Nem csak a szépség számított, feladatuk is volt a hölgyeknek. Életlen késsel kellett felcikkezni és meghámozni egy almát, és a zsűri tagok elé járulni vele. Az emődi Lénárt Lászlónénak különdíjat ítélt oda a hozzáértő zsűri.

ÉM-MELÁ

A városok közötti verseny végeredménye: (140 egyéni és 16 csapat induló volt)

1. Hajdúböszörmény,

2. Nyékládháza,

3. Nagyhegyes és Karcag csapata holtversenyben.Emőd - Vásárosnaménnyal holtversenyben - 10. helyezést ért el, maga mögé utasítva Királyhelmec, Nagykálló, Nagykároly, Budapest, Hajdúnánás és Debrecen csapatát.


A két megyénket képviselő csapat tagjai (zárójelben az egyéni eredmények kategóriájukban)

Nyékládháza: Pongrácz István (7.), Vályi Lászlóné (3.), Sipeki József (19.), id. Sipeki József (11.), Tanyi Károly (4.).

Emőd: Lénárt Lászlóné (9.), Sallay Mónika (8.), Marczis László (20.), Rigó István (17.), Turi Róbert (18.).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!